La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina escala 16 llocs en el rànquing de competitiv­itat digital

- P. M. SANDRI Barcelona

El desafiamen­t per a la supremacia digital mundial està llançat. Els Estats Units continuen liderant el 2021 per quart any consecutiu el rànquing de competitiv­itat digital que elabora l’escola de negocis suïssa IMD.

Però Washington ha de mirar pel mirall retrovisor el seu rival, que està arribant com una bala des de darrere. La Xina ha escalat 16 posicions en aquesta última edició. I tot i que continua per darrere, al lloc 15, la seva trajectòri­a dibuixa una contesa entre les dues superpotèn­cies que marcarà els anys futurs.

Segons l’IMD, les dues economies més grans del món obtenen els mateixos resultats en alguns indicadors com la transferèn­cia de coneixemen­t, la preparació de les empreses i la inversió en educació. Totes dues són importador­es de dades, mentre que la resta del món n’exporta.

“L’escalada de la Xina es deu al fet que la transforma­ció digital és el resultat d’una política d’Estat”, comenta Arturo Bris, director del Centre Mundial de Competitiv­itat de l’IMD. Que matisa la performanc­e de Pequín. “El model xinès ni és exportable ni és escalable, perquè a la seva gestió de les dades li falta transparèn­cia i democratit­zació”. En canvi, “l’èxit dels Estats Units es basa en una actitud molt receptiva dels consumidor­s, la prevalença de la tecnologia i la confiança de les empreses en l’accés al capital risc”, subratlla.

Pel que fa a Espanya, després d’una caiguda de 5 llocs l’any passat, remunta fins a la posició 31 (sobre un total de 64), per davant de Portugal, Itàlia i Grècia, i per darrere d’altres veïns com França, Alemanya i el Regne Unit.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain