La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ford accelera l’aposta elèctrica amb la inversió de 10.000 milions als EUA

El grup automobilí­stic i la sud-coreana SK posen en marxa tres plantes de bateries

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

A Henry Ford se li atribueix la idea de la producció en massa del Ford T, que va fer que els cotxes fossin assequible­s i accessible­s al públic en general.

“Aquesta és la nova Ford”, va proclamar aquest dimarts Jim Farley, director executiu de l’empresa automobilí­stica.

El seu comentari va arribar després d’anunciar que la companyia, juntament amb la proveïdora de bateries sud-coreana SK Innovation, invertirà 11.400 milions de dòlars (gairebé 10.000 milions d’euros) per crear la seva primera planta d’acoblament en dècades i tres factories dedicades al desenvolup­ament de bateries per a cotxes elèctrics. Són molt poques les plantes d’acoblament edificades als EUA els últims anys, tret de la de Volvo a Carolina del Sud i una altra per a models de Jeep a Detroit.

Aquest pla, amb el qual preveuen crear 11.000 llocs de treball, és una aposta total de Ford per la transforma­ció més gran del sector des de les albors dels carruatges de cavalls.

Segons la companyia de Dearborn (Michigan), aquesta és la inversió més important en manufactur­a en els seus 118 anys d’història i el primer avenç per forjar una cadena de subministr­ament als EUA dedicada a vehicles que no fan servir energia fòssil.

Aquest projecte permetria fabricar anualment bateries per a un milió de vehicles d’aquest tipus, va remarcar l’empresa.

El calat i profundita­t d’aquest moviment, que es compara amb el del Ford T en el seu moment, demostra la irrupció d’una nova etapa en què els fabricants tradiciona­ls proven de competir amb la innovadora Tesla, s’adapten a l’època de l’emergència climàtica i confien en el suport federal per al procés d’adaptació.

“Accelerare­m aquesta enorme inversió”, va afirmar Farley. Fins al 2025 esperen disposar de 30.000 milions per a aquesta reconversi­ó, dels quals ja n’han gastat més de 5.000.

La seva iniciativa també és un pronunciam­ent que no cedeixen gens ni mica de terreny a General Motors, la seva competidor­a històrica, que prèviament va anunciar el gir cap als vehicles elèctrics i el compromís de produir les seves pròpies bateries per no dependre d’Àsia.

Ford planeja un megacampus de 1.500 hectàrees a Stanton (Tennessee), a uns 80 quilòmetre­s de Memphis. El complex porta el sobrenom de Blue Oval City i serà “el més gran, més avançat i eficient de la història de Ford”, va recalcar l’empresa. Inclou una planta per a bateries i instal·lacions per a subministr­aments relacionat­s amb els cotxes. Aquí incrementa­rà la producció dels pick-up elèctrics de la sèrie F, una de les seves bases.

A Kentucky, Ford hi construirà dues plantes bessones per a bateries, ubicades a prop de Louisville, i les ha batejades Blue Oval SK Park.

A la companyia sostenen que si Henry Ford aixequés el cap, no només els animaria sinó que els recriminar­ia haver esperat tant per fer aquest pas.c

 ?? REUTERS ?? Una imatge del projecte de planta de bateries de Kentucky
REUTERS Una imatge del projecte de planta de bateries de Kentucky

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain