La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fumio Kishida, el triomf de l’elit del Japó enfront del carrer

El nou líder del governant Partit Liberal reemplaçar­à ben aviat el primer ministre

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Taro Kono ho tenia tot per ser el nou líder japonès. Joventut (58 anys), experiènci­a en alts càrrecs, milions de seguidors en xarxes socials, una certa aura de rebel i el suport majoritari de la població. Però li faltava el més important: el suport dels veterans del seu partit, el governant Partit Liberal Democràtic (PLD). Ahir, aquestes mateixes elits van optar per ignorar les masses i van elegir l’exministre d’Exteriors Fumio Kishida com a nou líder de la formació, un càrrec que li obre les portes a reemplaçar ben aviat el primer ministre sortint, Yoshihide Suga.

Amb 64 anys, Kishida va guanyar la segona volta de les primàries a Kono per 257 vots a 170, la votació més disputada els últims anys. Amb fama de moderat, conciliado­r i una àmplia experiènci­a diplomàtic­a a l’esquena, aquest polític profession­al de tercera generació no disposava del favor del públic, però sí de l’ala més conservado­ra que domina al Parlament, clau final de la seva victòria.

Les primàries d’ahir van tenir aspecte d’eleccions generals. Al Japó, el president de la força política més votada, gairebé invariable­ment el PLD des de la postguerra, és qui ocupa el càrrec de primer ministre. Ara el full de ruta marca que dilluns vinent se celebri una sessió parlamentà­ria en què Kishida serà nomenat, tret de daltabaix, substitut de Suga per a les setmanes que queden de legislatur­a nipona.

Ja com a líder, una de les seves primeres tasques serà encapçalar el PLD en les eleccions generals que s’han de celebrar abans que acabi el novembre. Per alguns analistes, el fet que la vella guàrdia l’hagi triat fins i tot sense tenir el suport de la població demostra fins a quin punt estan segurs de sortir airosos de la cita amb les urnes. “Les eleccions per al lideratge del PLD s’han acabat. Encarem units les eleccions per a

El PLD aposta per un dirigent continuist­a en comptes d’optar pel candidat amb més suport popular

la Cambra Baixa i la Cambra Alta”, va instar ahir l’elegit.

Kishida ha aconseguit el càrrec en el seu segon intent. El primer va arribar fa un any, després de la dimissió per motius de salut de Abe Shinzo. En aquella ocasió, Abe va optar per donar suport a Suga, el seu portaveu i mà dreta durant els seus vuit anys de mandat. Després de només un any en el càrrec, Suga va anunciar que es retirava aquest mes després de constatar l’escàs suport amb què comptava per la seva gestió de la pandèmia.

Kishida és considerat un líder continuist­a amb les polítiques del partit, tot i que arriba amb la promesa de lluitar contra la desigualta­t salarial, esperonar un repartimen­t més equitatiu de la riquesa –sobretot entre els més desfavorit­s– i posar límit als excessos de les grans corporacio­ns. A més, aspira a tirar endavant un nou paquet d’estímuls econòmics dirigit a encarrilar la recuperaci­ó després de l’impacte de la pandèmia en un moment en què està previst que s’aixequi l’estat d’emergència en totes les prefecture­s. “La nostra crisi nacional prosseguei­x. Ens cal continuar treballant de valent i amb determinac­ió en la resposta contra el coronaviru­s”, va dir.

Tampoc no s’esperen canvis en política exterior. Una de les seves prioritats serà reforçar la capacitat defensiva del país davant la Xina i estrènyer la seva aliança amb els EUA, però intentant no perjudicar els importants llaços econòmics que manté amb Pequín. En la seva llista també hi figura millorar els lligams amb Corea del Sud, país amb què el Japó manté un seguit de disputes històrique­s i judicials obertes.c

en fer l’adquisició, en aquest immoble van trobar col·locació Fawaz Alhokair, magnat saudita del comerç minorista, que va comprar un apartament de 88 milions; un membre de la família Beckmann, propietari del tequila José Cuervo; i la ja exparella Jennifer Lopez i Álex Rodríguez, que es van comprar una peça de 372 m2 per 15,3 milions de dòlars. Se la van vendre al cap d’un any.

El mercat està una mica fred i des de gener no s’havia tancat més que un tracte. Les revendes es van frenar a partir de febrer, quan van començar a sortir a la llum els conflictes i es van disparar els acudits.

Davant les queixes i l’escassa atenció dels promotors, sempre a partir de la denúncia, la junta de propietari­s va contractar a començamen­ts del 2019 els serveis d’una consultora d’enginyeria perquè investigué­s l’edifici i les seves deficiènci­es. L’informe va concloure que s’havien detectat 1.500 defectes de construcci­ó i de disseny en elements comuns del gratacel. No s’hi inclouen els errors als interiors individual­s.

“Aquest tema presenta un dels pitjors exemples de malversaci­ó dels patrocinad­ors d’un edifici en el desenvolup­ament d’un condomini de luxe en la història de Nova York”, es remarca en la demanda. Nombroses anomalies es descriuen com “amenaces de seguretat per a la vida”.

Afirmen que el desastre pot anar a més i ho comparen a una ceba, en la qual apareixen més i més capes. Però la promotora CIM va contestar en un comunicat que “tots els compromiso­s i termes s’han complert”. Si no s’ha fet un bon mantenimen­t, això s’atribueix a les obstruccio­ns de la junta de propietari­s.

Habitar a les altures té un altre inconvenie­nt. A causa del clima cada cop més tropical a Nova York, l’edifici està envoltat de núvols bastants dies i no es veu res més enllà de les milionàrie­s vidrieres. I aquí no hi ha denúncia que valgui.

Una consultora va trobar 1.500 defectes de construcci­ó i disseny en un immoble en què l’àtic es ven per 169 milions

 ?? DU XIAOYI / EFE ?? Fumio Kishida, antic ministre d’Exteriors, fotografia­t just després de ser elegit líder del seu partit
DU XIAOYI / EFE Fumio Kishida, antic ministre d’Exteriors, fotografia­t just després de ser elegit líder del seu partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain