La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nova normalitat catalana

-

El concepte de nova normalitat va ser inventat pels cervells grisos de la Moncloa per definir com seria la vida quotidiana de la gent quan se superés la pandèmia. “Nova” tenia el sentit que no seria igual i, certament, després de molts mesos que s’encunyés el terme, podem inferir que les mascaretes sembla que han vingut per quedarse entre molts altres canvis en els nostres hàbits socials.

Aquesta accepció la podem aplicar també a la vida política a Catalunya després de molts mesos d’agitació després dels esdevenime­nts del 2017. La jornada d’ahir, vigília de l’aniversari del primer d’octubre, va ser un clar exemple de la nova normalitat que sembla que s’instal·larà al nostre país. Ja es considera normal que ni el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, ni l’alcaldessa, Ada Colau, participin en la inauguraci­ó d’una fira tan important per a l’economia del país com el Saló Automobile, per la presència del rei Felip VI. La seva absència s’admet i no genera gairebé controvèrs­ies. A diferència de fa un any, el Govern central ja no aconsella a Felip que no vingui a Barcelona i la seva presència no genera un problema d’ordre públic.

Mentrestan­t, al Parlament ja es perceben com a normals les desavinenc­es entre Esquerra i Junts i, fins i tot, les dues parts escenifiqu­en el seu enfrontame­nt amb exquisida educació i joc net. Ben aviat, les seves diferèncie­s deixaran, fins i tot, de ser notícia. Com expliquem bé a la nostra secció de Política, els diputats de Junts aplaudeixe­n el discurs del president d’ERC i els republican­s la intervenci­ó del president del grup postconver­gent, Albert Batet. Hi ha discrepànc­ies de fons però no hi ha cap temptativa de ruptura, ni de col·lisió frontal. Res a veure amb l’ambient crispat de l’anterior legislatur­a.

La nova normalitat catalana és que també, el mateix dia, el servei de Rodalies de Renfe torni a ser un caos, per bé que aquesta vegada els problemes s’hagin produït per la decisió dels sindicats de maquiniste­s que no van respectar els serveis mínims. Hi ha coses que sembla que no canvien.

Malgrat tot això, Catalunya avança lentament cap a una recuperaci­ó de la normalitat política. Benvinguda sigui.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain