La Vanguardia (Català-1ª edició)

Acord entre Kosovo i Sèrbia per posar fi a la tensió a la frontera

- BRUSSEL·LES Agències

Kosovo va acordar ahir retirar les unitats policials de la seva frontera nord amb Sèrbia per posar fi a una disputa sobre les matrícules dels vehicles que va donar lloc a breus moments de violència i va provocar que l’OTAN reforcés les seves patrulles.

L’acord negociat a Brussel·les posa fi a l’últim repunt d’un conflicte que dura fa dècades, però no resol la qüestió que bloqueja les converses d’adhesió a la UE: que Sèrbia i la seva antiga província, Kosovo, normalitzi­n les relacions després de la independèn­cia de Pristina el 2008.

El president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, va treure importànci­a a les esperances d’un avenç més ampli. “M’agradaria que poguéssim trobar solucions més duradores. Això no inclouria el reconeixem­ent de Kosovo”, va dir.

Segons l’acord, les tropes de l’OTAN substituir­an les unitats kosovars, que es retiraran dissabte de la regió frontera amb Sèrbia. A partir de dilluns, tots dos països posaran adhesius especials a les matrícules dels cotxes per eliminar els símbols nacionals i permetre la lliure circulació. L’OTAN té 5.000 soldats presents a Kosovo sota mandat de l’ONU des del final de la guerra el 1999.

L’acord posa fi a una mesura instigada per Kosovo que exigia a tots els conductors procedents de Sèrbia una matrícula temporal impresa. Pristina la va qualificar al seu dia de represàlia per les mesures sèrbies contra els conductors de Kosovo des del 2008.

Un alt diplomàtic a Brussel·les va dir que el conflicte és, en realitat, un toc d’atenció, ja que el procés d’adhesió a la UE s’ha estancat. En vigílies de la cimera Balcans-UE del 6 d’octubre, els Vint-i-set han estat incapaços d’acordar una declaració que reafirmi la promesa de fa 18 anys d’adherir els estats dels Balcans occidental­s.c

 ?? POOL / REUTERS ?? Un policia consulta el rellotge a la sala on havia de començar ahir el judici a Irmgard Furchner, que es va escapar per no presentar-se
POOL / REUTERS Un policia consulta el rellotge a la sala on havia de començar ahir el judici a Irmgard Furchner, que es va escapar per no presentar-se

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain