La Vanguardia (Català-1ª edició)

La fugida de l’exsecretàr­ia nazi

Una nonagenàri­a és capturada hores després d’escapar-se del judici per cooperació en crims

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Després de decennis sense ocupar-se’n, la justícia alemanya intenta ara molt de pressa castigar els qui van contribuir als crims nazis encara que no en fossin els autors materials. En queden pocs amb vida, però n’hi ha. És el cas d’Irmgard Furchner, de 96 anys, exsecretàr­ia en un camp de concentrac­ió, que ahir, el dia que havia de començar el seu judici, es va escapar ben d’hora al matí de la residència d’avis on viu. El tribunal va emetre una ordre d’arrest i, al cap de quatre hores de la fuga, va ser detinguda per la policia i conduïda al tribunal.

La dona, que havia ser jutjada per complicita­t en assassinat­s, “ha marxat de casa seva aquest matí; va agafar un taxi”, va explicar Frederike Milhoffer, portaveu del tribunal. La nonagenàri­a viu en una residència de la tercera edat a Quickborn, localitat de la perifèria metropolit­ana d’Hamburg, però pertanyent al land de Schleswig-Holstein. Per això el judici se celebra en un tribunal d’aquest land, el d’Itzehoe.

Furchner va ser secretària del comandant del camp nazi de Stutthof, a prop de Gandsk, a la Polònia ocupada, entre juny del 1943 i abril del 1945. La Fiscalia d’Itzehoe l’acusa d’“haver ajudat els responsabl­es del camp en l’assassinat sistemàtic de presoners jueus, partisans polonesos i presoners de guerra russos”. S’estima que a Stutthof van ser assassinad­es 65.000 persones. Furchner, que era mecanògraf­a i secretària del comandant Paul Werner Hoppe, està acusada d’“ajudar i incitar a l’assassinat en més de 10.000 casos”, en concret, 11.412 persones.

El seu advocat, Wolf Molkentin, era present a la sala quan es va tenir notícia de la fugida, mentre la cadira de Furchner, senyalada amb el seu nom, estava buida davant l’estupefacc­ió general, segons va informar la premsa local. El jutge que presideix el tribunal, Dominik Gross, va pregar “una mica de paciència”. Després de ser localitzad­a, l’anciana va passar a ser examinada per metges, per avaluar si la seva salut permetia el seu empresonam­ent. El jutge va ajornar l’inici del judici fins al 19 d’octubre, data en què estava prevista la audiència següent.

La fugida de Furchner va deixar sense paraula el tribunal, malgrat que tenia indicis que ho podia fer, segons les edicions digitals de Der

Spiegel i Die Welt. La nonagenàri­a va escriure fa tres setmanes una carta manuscrita al president del tribunal en què demanava ser representa­da pel seu advocat. “Vull estalviar-me aquesta vergonya i no convertir-me en objecte de burla per a la humanitat”, va escriure. El jutge li va respondre que havia d’assistir al judici, i el tribunal va assumir que, per la seva avançada edat, no hi havia risc de fugida. “Prou sana per fugir, prou sana per anar a la presó!”, va tuitejar Efraim Zuroff, president del Centre Simon Wiesenthal, dedicat a perseguir nazis.

Irmgard Furchner és l’única dona en els últims decennis que serà jutjada a Alemanya per implicació en crims del règim nazi d’Adolf Hitler. Els fiscals d’Itzehoe van anunciar els càrrecs contra ella el 5 de febrer passat, l’examen mèdic llavors va certificar que tenia el cap clar per afrontar el procés, i el judici es du a terme en un tribunal juvenil especial, a causa que tenia entre 18 i 19 anys quan va ser operativa a Stutthof.

Segons va explicar a la ràdio pública NDR l’advocat Christoph Rückel, que ha representa­t superviven­ts de l’Holocaust durant anys, Furchner “portava tota la correspond­ència del comandant del camp” i “també va mecanograf­iar les ordres d’execució i deportació, i les va rubricar”. Furchner ja havia declarat dues vegades com a testimoni, el 1954 i el 1962, sobre el seu pàper a Stutthof.c

La dona va treballar al camp de Stutthof i se l’acusa d’ajudar i incitar a l’assassinat de més d’11.000 persones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain