La Vanguardia (Català-1ª edició)

Condemnat a 13 anys de presó l’exalcalde símbol de l’acollida a Itàlia

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

L’exalcalde de Riace Domenico Mimmo Lucano, símbol de l’acollida a Itàlia, ha estat condemnat a 13 anys i dos mesos de presó per haver afavorit la immigració il·legal i per irregulari­tats en la gestió dels sol·licitants d’asil en aquesta ciutat medieval a la regió de Calàbria, al sud del país.

La condemna és un cop dur al model Riace, que havia fet la volta al món. Forbes havia reconegut l’alcalde en la seva llista de persones més influents el 2016, i l’alemany Wim Wenders havia rodat un documental del 2010 sobre el seu model d’integració. Lucano va ser elegit el 2004 i va decidir que la millor eina per combatre la despoblaci­ó era l’acollida de migrants. Amb fons europeus va restaurar les cases abandonade­s per donar-los habitatge, va obrir tallers artesanals, nous restaurant­s, i fins i tot repartia uns bons com a moneda local amb les cares de Martin Luther King, Gandhi o el Che Guevara que servien per comprar en botigues locals. Quan hi va arribar, Riace tenia tot just 400 habitants, i ara són uns 2.000.

Tot ha acabat en un procés després que la magistratu­ra l’acusés –arran d’obtenir escoltes telefòniqu­es– de facilitar matrimonis de conveniènc­ia entre italians i dones migrants perquè aconseguis­sin permisos de residència i d’atribuir a dues cooperativ­es sense els requisits necessaris la recollida dels residus urbans. A més, hauria malversat fons governamen­tals per a l’assistènci­a dels sol·licitants d’asil, incloent-hi cinc milions d’euros que no van ser utilitzats per a aquesta finalitat. La sentència del tribunal de Locri és severa: Lucano ha estat condemnat a cinc anys de reclusió més que els set anys i 11 mesos que demanava la Fiscalia, i a la restitució de 500.000 euros de finançamen­t rebut de la UE i del Govern italià.

“Aquesta és una història sense precedents. Em tacaré per sempre per pecats que no he comès. Esperava una absolució”, va dir Lucano, que va deixar de ser alcalde quan va ser detingut el 2018. Els seus advocats recorreran la sentència.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain