La Vanguardia (Català-1ª edició)

Kim ordena restablir la comunicaci­ó directa amb Seül

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Corea del Nord continua fentne una de freda i una de calenta. En la seva última intervenci­ó, el líder del país, Kim Jong-un, ha estès una branca d’olivera al veí del sud en prometre-li restablir les línies de comunicaci­ó directa a començamen­ts d’octubre en un intent per millorar les relacions transfront­ereres. El pal va ser per als Estats Units, a qui va negar que accepti les ofertes de diàleg en considerar que no ha modificat la seva “política hostil en absolut”. En el seu discurs de dimecres davant l’Assemblea Popular Suprema, el dictador va expressar el compromís per restaurar les línies de comunicaci­ó telemàtica, trencades per Pyongyang unilateral­ment a l’agost en un moment de tensió entre tots dos. Tot i així, va instar Seül a canviar d’“actitud” i desfer-se de la “falsa il·lusió, la consciènci­a de crisi i el pensament que serà danyada”.

Els darrers comentaris de Kim es fan ressò del que va dir la seva germana, Kim Yo-jong, la setmana passada en anunciar la disposició a reprendre les converses si Seül deixa les “polítiques hostils” i la “doble vara de mesurar”.

Després de l’acostament del 2018, les relacions intercorea­nes es van quedar estancades arran de la cimera fallida entre Corea del Nord i els EUA al Vietnam a començamen­ts del 2019. Més tard, els llaços bilaterals van empitjorar quan Pyongyang va enderrocar l’oficina d’enllaç intercorea­na a Kaesong i va tallar les línies de comunicaci­ó transfront­ereres en protesta per la tramesa de pamflets anti nord-coreans al seu territori. Kim Jong-un es va mostrar dur amb els EUA en assenyalar que el “diàleg sense condicions prèvies” ofert per Washington és “una façana per enganyar la comunitat internacio­nal i per disfressar les seves hostilitat­s”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain