La Vanguardia (Català-1ª edició)

Desenes de detinguts per haver criticat la mort d’un opositor a Bielorússi­a

- MOSCOU Correspons­al

Els activistes de drets humans de Bielorússi­a van denunciar ahir que les autoritats d’aquesta ex república soviètica havien arrestat desenes de persones en els dos últims dies. Els detinguts van ser acusats d’insultar funcionari­s i incitar a l’odi.

Les detencions es van produir després que el KGB (que conserva el seu nom soviètic) digués que el 28 de setembre els seus agents van matar un home de 31 anys i van detenir la seva dona en una batuda al seu apartament a Minsk. L’oenagé Viasna, que xifra el nombre de detinguts en gairebé 50 a tot el país, suposa que és una represàlia per les crítiques rebudes per les xarxes socials. En el tiroteig van morir un membre del KGB, Dimitri Fedosiuk, i un empleat de l’empresa dels Estats Units de software informàtic EPAM Systems, Andrei Zeltser. El KGB va assegurar que Zeltser va matar a Fedosiuk durant la batuda del seu apartament, després de la qual cosa va ser disparat pels agents.

Però el vídeo que es va emetre als canals estatals és confús i va provocar nombroses crítiques. En un fragment es veu Zeltser amb una escopeta. Més endavant, se senten trets i es veu l’arma. Però només es poden veure les mans del tirador, no la seva cara. La dona de Zeltser també estava gravant l’escena amb el seu telèfon mòbil, que va ser requisat per les forces de seguretat. Tot i això, aquestes imatges no es van fer públiques.

L’oposició va tornar a demanar la dimissió d’Aleksandr Lukaixenko. “El règim espera que la violència pugui dividir la societat i amenaçar els opositors. Però la violència no ha de ser la solució a la crisi. Prou víctimes. L’Estat de dret ha de tornar al país. Lukaixenko ha d’anar-se’n”, va tuitejar Franak Viacorka, conseller de la líder opositora a l’exili, Svetlana Tikhanóvsk­aia. El 29 de setembre el Ministeri d’Informació de Bielorússi­a va bloquejar l’accés al web de la versió bielorussa del tabloide rus Komsomólsk­aia Pravda, poc després que publiqués una entrevista amb un excompany d’escola que parlava bé de Zeltser i que era àmpliament criticada als canals estatals.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain