La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més benestar, menys fe

- Valentín Popescu

Dos sociòlegs nord-americans (R. Ingelhart i A. Lowenstein) han fet un estudi demoscòpic sobre la relació entre la religiosit­at i el benestar al món actual, arribant a la conclusió que la fe descendeix a mesura que milloren les condicions de vida; en especial la seguretat econòmica i física.

L’estudi abraça del 1981 al 2007 i a 49 nacions, un 60% de la població mundial. Com tots els estudis demoscòpic­s, els resultats tenen un valor relatiu, però aquesta tendència és general a tot el món.

Arreu del món, amb una excepció: l’Índia, on encara perdura la identifica­ció dels déus –és a dir, de la religió– amb la nació. El vertiginós enriquimen­t registrat en aquest país des de mitjans del segle passat no ha desbancat la ideologia imperant en la més remota antiguitat que identifica­va els déus –la religió– amb la pàtria. Per altres raons, el segon gran feu religiós del món és actualment la comunitat musulmana.

A l’Índia cal afegir-hi gairebé una excepció: la del món excomunist­a després de l’enfonsamen­t de l’estalinism­e a finals del segle XX. Allà, la conjunció del buit ideològic amb una crisi existencia­l aguda va portar les masses a buscar empara en un dels principals enemics de l’estalinism­e: la religió. Però va ser un episodi puntual. En la mesura que el nivell de vida i de seguretat s’ha anat recuperant, la vinculació popular a les esglésies ortodoxes ha anat disminuint.

De tota manera, l’estudi assenyala que les

Els canvis en la moral sexual expliquen en part l’avenç de la secularitz­ació

causes de la dessacrali­tzació social són múltiples –començant per la seguretat social i econòmica imperant als països rics– i no són provocades directamen­t per la industrial­ització i l’elevació del coneixemen­t general, com es pensava a començamen­ts del segle XX.

En aquest punt destaca l’evolució de la societat dels Estats Units, que a la segona meitat del segle XX era una de les més creients ( 8,2 punts en una escala de 10 ) i avui ocupa el 32è lloc de les 49 nacions analitzade­s. Gran part d’aquest allunyamen­t de la fe és atribuït a l’afany amb què els dirigents polítics –abans que res, els republican­s– han apel·lat en els seus programes a les creences cristianes més conservado­res. Aquest conat de vincular fe i poder l’estan pagant als EUA sobretot les esglésies.

En un vessant més general, l’estudi assenyala el canvi de la moral sexual com una de les causes principals de la secularitz­ació. Fins al segle passat, la supervivèn­cia de la humanitat estava vinculada a la fecunditat. L’alta mortalitat infantil i la brevetat de la vida han impulsat totes les religions des de l’antiguitat a centrar la moralitat i la vida sexual en la procreació (fins a finals del segle XIX, la majoria de les dones tenia de 5 a 8 fills). Avui això ja no és així al primer món i, conseqüent­ment, els habitants actuals de la Terra tenen una visió molt diferent de l’avortament, l’homosexual­itat, el divorci i la vida sexual.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain