La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les matances a les presons es disparen a l’Equador

Més de 200 presos morts aquest any, amb els 116 d’aquesta setmana

- ROBERT MUR Barcelona

Els plors de les dones i mares dels 116 presos morts al penal del Litoral de Guayaquil es barrejaven ahir amb els crits del funcionari que, enfilat en una tanca, cridava els noms dels reclusos morts perquè els seus familiars entressin a reconeixe’ls al dipòsit de cadàvers de la ciutat.

El motí de dimarts –que es va prolongar fins dimecres a la matinada– ja és el més sagnant de la història de l’Equador. Els 116 morts i 80 ferits se sumen als 118 morts en nou matances més que, només aquest any, han tingut lloc en diferents presons del país.

Aquestes xifres van fer saltar les alarmes a la Comissió Interameri­cana de Drets Humans (CIDH) que, a través de Twitter, va carregar contra el Govern del conservado­r Guillermo Lasso –que ocupa la presidènci­a des de maig passat– i va instar-lo a “investigar d’ofici i amb deguda diligència els fets, i aplicar accions per evitar-ne la repetició, com ara augmentar la seguretat i vigilància als centres penitencia­ris i prevenir l’acció de grups criminals a dins dels establimen­ts”. La CIDH recorda que “el 2021 serien més de 200 persones mortes, resultat de la violència en centres penitencia­ris” equatorian­s.

La matança d’aquesta setmana ha superat la que es va registrar el febrer passat a Cuenca, Guayaquil i Lacatunga, quan diversos motins simultanis en presons d’aquestes tres ciutats van provocar 79 morts. Igual com llavors, dimarts també es van produir assassinat­s per trets de bala, decapitaci­ons, desmembram­ents i fins i tot van ser trobats molts cadàvers amuntegats i incinerats.

Lasso va decretar l’estat d’excepció durant 60 dies a totes les presons de l’Equador, fet que es tradueix en una restricció dels contactes entre els presos i l’entrada de l’exèrcit als recintes. “És lamentable que es pretengui convertir les presons en un territori de disputa de poder entre bandes de delinqüent­s”, va declarar el mandatari, abans de saber les crítiques de la CIDH, que s’afegeixen a les queixes expressade­s des de fa anys per organitzac­ions locals de drets humans. Les oenagés consideren que els centres penitencia­ris –l’interior dels quals està controlat a la pràctica per diferents bandes criminals– no duen a terme en absolut la seva funció de rehabilita­ció social.

La Fiscalia va informar que el motí de dimarts va tenir la mateixa motivació que el de febrer, una lluita de poder entre les diferents organitzac­ions que es disputen el control de les presons. No obstant això, el detonant de la sagnant matança va ser la intenció de les autoritats de traslladar els capitostos d’aquestes bandes a altres presons de l’Equador, en el marc d’un pla del Govern perquè l’Estat recuperi el control real de l’interior dels centres amb inversions en infraestru­ctura i videovigil­ància. Lasso va prometre que aquest pla, que inicialmen­t s’havia de desenvolup­ar en els dos pròxims anys, ara s’accelerarà.c

Cossos desmembrat­s, decapitats o incinerats porten a la denúncia de la Comissió Interameri­cana de Drets Humans

 ?? SANTIAGO ARCOS / REUTERS ?? Una dona provant ahir a Guayaquil d’obtenir informació sobre el parador d’un familiar pres
SANTIAGO ARCOS / REUTERS Una dona provant ahir a Guayaquil d’obtenir informació sobre el parador d’un familiar pres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain