La Vanguardia (Català-1ª edició)

El monstre de l’uniforme blau

Sud-àfrica jutja una expolicia que va matar sis familiars per cobrar asseguranc­es

- XAVIER ALDEKOA Kinshasa (RD Congo)

Els seus excompanys a la comissaria deien que era generosa: de vegades convidava tot el torn a dinar. I quan tenia diners se li notava, perquè feia bromes i estava riallera tot el dia. Ningú no va saber veure que era un monstre. Sud-àfrica, un país acostumat a la violència, que va registrar l’any passat 58 homicidis diaris, jutja un dels perfils d’assassins en sèrie més esborronad­ors de la seva història recent. L’expolicia Nomia Rosemary Ndlovu està acusada de matar sis familiars per cobrar els diners de les seves asseguranc­es de vida. Entre el 2012 i el 2018, Ndlovu presumptam­ent va assassinar la seva germana, el seu nòvio, tres nebots i un cosí i es va embutxacar 1,4 milions de rands (80.000 euros). L’acusació ha presentat evidències que havia intentat matar també la seva anciana mare, una altra germana i més nebots. Una de les proves presentade­s il·lustra la crueltat amb què l’exagent de Thembisa planejava matar també una altra de les seves germanes, Joyce, i els seus cinc fills, un de tot just cinc mesos.

En un vídeo enregistra­t amb càmera oculta per un policia disfressat i un sicari –que, horroritza­t per l’encàrrec, va confessar i va permetre parar una trampa a l’assassina–, es veu Ndlovu al seu cotxe mentre dona ordres als homes. A les imatges, emeses pel diari sud-africà Times Live, Ndlovu demana que escanyin la seva germana i els seus fills i després calin foc a la casa. Quan li pregunten si cal segar la vida dels menors, la dona fixa la mirada a la carretera: “No em pagaran res pels nens, només per la mare. Però no podeu deixar-los vius perquè també presenciar­an l’escena. Ja sabeu que perdonarlo­s la vida vol dir deixar testimonis. Quan una casa crema, tots s’hi han de cremar”.

Al vídeo, que es va viralitzar, Ndlovu respon amb desgana quan els suposats sicaris li inquireixe­n sobre els seus motius. “Ja sabeu, ho faig per veure si aconseguei­xo una mica de diners. Ja heu vist que el meu cotxe cau a trossos”. La càmera també mostra com Ndlovu compra dos litres de combustibl­e en una benzinera perquè els homes puguin provocar l’incendi i com l’expolicia els assenyala la casa on viuen la seva germana i nebots. Posteriorm­ent ella s’adreça al Carstenhof Hospital, on havia programat una visita mèdica com a coartada.

Al judici Ndlovu s’ha declarat innocent i s’ha destapat com un caràcter volcànic, ara bromista amb els periodiste­s, ara amenaçador, fins i tot llançant patates fregides a uns fotògrafs, però sobretot encantada amb l’atenció. “Alguns

dels que coneixien Ndlovu —va dir en tercera persona— es faran famosos!”.

La reguera de sang presentada per l’acusació mostra bones dosis de maldat però també el mal funcioname­nt dels sistemes de control de les companyies d’asseguranc­es i la desídia de la policia per no relacionar a temps l’acusada amb tants assassinat­s en el seu cercle proper.

Segons el fiscal, el primer assassinat ideat per la dona, de 45 anys, va passar el 2012. El seu cosí va aparèixer mort amb ferides al cap després de sortir de casa per anar a treballar. Ndlovu va cobrar 131.000 rands (7.500 euros) de l’asseguranç­a funerària —un servei popular en les classes modestes sud-africanes—, però no va col·laborar ni amb un cèntim en el cost del sepeli. Al cap d’un any, la seva germana va ser trobada al seu apartament amb signes d’haver estat enverinada i escanyada i poc després Ndlovu va cobrar 717.000 rands (41.000 euros) de diverses asseguranc­es. El 2015 el seu nòvio va ser apunyalat 80 vegades en un carreró. L’expolicia va cobrar 416.000 rands (23.500 euros), però en aquesta ocasió va aportar 40.000 rands per al funeral. Vuit mesos després, una neboda, i mare de tres fills, que havia anat a visitar Ndlovu, va morir sis minuts després d’arribar a l’hospital després de ser assaltada al carrer. Va ser la mateixa Ndlovu que la va portar fins al centre sanitari. El fiscal va preguntar a l’acusada per què l’havia portat a aquell hospital, quan n’hi havia dos molt més a prop. Ndlovu va explicar que en un d’ells no li agradava el tracte dels metges i en l’altre estaven en obres. Després de la seva mort, Ndlovu va cobrar 120.000 rands (6.900 euros) i va donar la meitat per al funeral. El 2017 un nebot que havia concertat una cita amb l’expolicia també va tenir una mort violenta, però els investigad­ors no han pogut discernir si l’acusada

L’assassina en sèrie pensava també matar la seva mare i cremar la seva germana i els seus cinc fills, entre ells un nadó

va reclamar alguns diners. Sí que creuen que la seva última víctima no va ser per una qüestió de diners: el 2018 el fill de la seva germana, assassinad­a cinc anys abans, va morir en estranyes circumstàn­cies dies després d’haver anat a veure Ndlovu. La policia creu que el noi va descobrir que algú havia cobrat diners de l’asseguranç­a de la seva mare i va anar a preguntar sobre la qüestió a Ndlovu .

 ?? EMMANUEL CROSET / AFP ??
EMMANUEL CROSET / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain