La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez impulsa amb el Rei l’aposta per la “normalitza­ció” de Catalunya

Felip VI i el president espanyol inauguren l’Automobile sense Colau ni Aragonès

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

“El clima polític i social a Catalunya avui és molt millor que fa un any, i la nostra ferma convicció és que d’aquí un any encara serà millor”, va celebrar Pedro Sánchez el 15 de setembre després de reunir-se al Palau de la Generalita­t amb Pere Aragonès, amb qui a més va reactivar la taula de diàleg entre els dos governs.

Dues setmanes després, novament a la capital catalana, ahir el president del Govern espanyol va poder tornar a confirmar aquesta afirmació quan va acompanyar el Rei a la inauguraci­ó del Saló Internacio­nal de l’Automòbil (Automobile Barcelona) al recinte firal de Montjuïc, en plena vigília de l’aniversari de l’1-O. A la cita no hi van assistir ni Pere Aragonès ni l’alcaldessa Ada Colau.

No s’ha d’oblidar que la imminència d’aquesta data emblemàtic­a per a l’independen­tisme –pel referèndum unilateral celebrat tal dia com avui del 2017, que va ser reprimit a cops de porra per l’Executiu de Mariano Rajoy– va provocar que fa just un any, el setembre del 2020, el Govern de Sánchez optés per evitar que Felip VI anés per primer cop al tradiciona­l lliurament de despatxos a l’Escola Judicial a Barcelona. El temor era que la visita del Rei provoqués aldarulls i escalfés l’ambient amb la sentència del Tribunal Suprem que va inhabilita­r Quim Torra com a president de la Generalita­t, que pocs dies després va reproduir les dantesques imatges de barricades i contenidor­s cremant als carrers.

La decisió de Sánchez d’indultar els líders independen­tistes

Qempresona­ts per l’1-O i el procés, al juny, juntament amb la reactivaci­ó de la comissió bilateral a l’agost, i de la taula de diàleg entre els dos governs el 15 de setembre, van canviar radicalmen­t el clima polític i social a Catalunya, a parer de la Moncloa.

L’objectiu de Sánchez és consolidar la “política de normalitza­ció” a Catalunya. I en aquesta estratègia s’emmarca la constant presència en territori català tant del Rei com de Sánchez i altres membres del Govern central els últims dies. A la Moncloa adverteixe­n que el propòsit és desplegar una intensa agenda a Catalunya que posi el focus en qüestions polítiques i econòmique­s i, amb el temps, l’allunyi del debat identitari i independen­tista que va enquistar la confrontac­ió política durant més de deu anys.

La mateixa “agenda per al retrobamen­t” que va lliurar Sánchez en mà a Aragonès fa dues setmanes, recorden a la Moncloa, explicita el seu propòsit d’impulsar “una ampliació d’horitzons” a Catalunya, per centrar-se en nous projectes de desenvolup­ament econòmic, en inversions en infraestru­ctures i en el millor aprofitame­nt dels fons europeus de recuperaci­ó per al teixit productiu català, a més de prioritzar tant el creixement econòmic com la sanitat, l’educació, els serveis socials i la gestió

La Moncloa intenta “ampliar horitzons” en territori català per superar “el temps perdut” del procés

mediambien­tal.

Felip VI, el president del Govern espanyol i la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, que ahir van inaugurar l’Automobile Barcelona, ja van coincidir el 5 de març a la planta de Seat a Martorell. El Rei, al seu torn, va tornar el 16 de juny a Barcelona per obrir la reunió anual del Cercle d’Economia, que Sánchez va clausurar dos dies després. El Monarca i el president també van inaugurar, el 27 i 28 de juny, el Mobile World Congress. L’1 de juliol Felip VI també va assistir al lliurament dels premis de la Fundació Princesa de Girona.

Les últimes setmanes s’ha incrementa­t igualment la presència de ministres a Catalunya. I no només dels responsabl­es de les carteres de Transports i de Cultura, els catalans Raquel Sánchez i Miquel Iceta. Entre ells, la ministra de Política Territoria­l, Isabel Rodríguez; el d’Exteriors, José Manuel Albares, o el d’Inclusió, José Luis Escrivá. A la Moncloa asseguren que l’objectiu és recuperar “el temps perdut”, durant més de deu anys llargs.c

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El president del Govern central, Pedro Sánchez, i el rei Felip VI ahir a l’Automobile Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ El president del Govern central, Pedro Sánchez, i el rei Felip VI ahir a l’Automobile Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain