La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Consell d’Estat va avalar el segon estat d’alarma

El Constituci­onal estudia la mesura la setmana entrant

- CARLOTA GUINDAL Madrid

El Govern espanyol va aprovar el segon estat d’alarma per frenar la pandèmia l’octubre del 2020, amb els informes preceptius a favor del Consell d’Estat i l’Advocacia de l’Estat. Aquest és l’argument de l’Executiu davant el Tribunal Constituci­onal, que la setmana entrant té previst analitzar el reial decret que va donar llum verda a la mesura.

Les posicions al si del ple del tribunal estan enfrontade­s entre els qui en defensen la constituci­onalitat i els que consideren que hi ha diversos punts conflictiu­s que no es poden avalar. La ponència sobre la qual deliberara­n els magistrats planteja dubtes d’inconstitu­cionalitat principalm­ent en dos aspectes. El primer, el de la decisió del president del Govern, Pedro Sánchez, de comparèixe­r només cada dos mesos davant del ple del Congrés, cosa que suposa, segons el ponent, un incomplime­nt del deure de fiscalitza­ció a l’Executiu mentre està decretat l’estat d’alarma.

Un altre dels punts que la ponència posa en dubte és la decisió de nomenar els presidents autonòmics com a autoritat delegada per prendre decisions respecte a les restriccio­ns per frenar l’expansió del virus.

En aquest sentit, el Consell d’Estat va defensar que es tractava d’una mesura constituci­onal i necessària. El dictamen indica que “el règim d’eventual restricció del dret que la norma en projecte estableix s’ajusta a les exigències de la jurisprudè­ncia constituci­onal, en orientarse a la protecció de la integritat física i de la salut de les persones i configurar-se, a més, com una mesura necessària per a la consecució de la finalitat perseguida per la norma, que no és cap altra que evitar la propagació d’una malaltia contagiosa greu”.

Per la seva part, l’Advocacia de l’Estat sostenia que aquesta mesura “es perfectame­nt lògica i acomodada a l’LO 4/1981 –reguladora dels estats d’alarma, excepció i setge–”.

Aquest serà un dels punts més polèmics. La part de l’òrgan que defensa la constituci­onalitat del reial decret afirma que la cogovernan­ça que es posa en dubte era necessària perquè en el moment actual les competènci­es sobre Sanitat estan transferid­es a les comunitats autònomes.

L’estudi del segon estat d’alarma tornarà a tensar el tribunal, com va passar amb la sentència pel primer. Llavors es va declarar inconstitu­cional el tancament domiciliar­i acordat el març del 2020 i es va advertir que per emprendre’l hauria d’haver aconseguit l’estat d’excepció. Així doncs, als informes del Consell d’Estat i l’Advocacia es deia que “el recurs a l’estat d’excepció en situacions d’epidèmia no té supòsit constituci­onal habilitant i, en conseqüènc­ia, les mesures adoptades per combatre-la han d’articular-se a través de l’estat d’alarma”.c

L’Advocacia va considerar que l’estat d’excepció per a epidèmies no té encaix constituci­onal

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Un bar del mercat de la Boqueria de Barcelona, tancat durant l’estat d’alarma
MANÉ ESPINOSA Un bar del mercat de la Boqueria de Barcelona, tancat durant l’estat d’alarma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain