La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aznar aparca diferèncie­s amb Casado i beneeix el seu lideratge al PP

L’expresiden­t: “Espanya és una nació, ni plurinacio­nal, ni la mare que els va parir”

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

L’expresiden­t José María Aznar va deixar de banda les diferèncie­s que antigament l’havien enfrontat amb Pablo Casado per beneir-lo com a líder del PP i dirli que “serà el pròxim president del Govern”. Ho va fer en una conversa mantinguda a Sevilla en el marc de la convenció ideològica del PP que conclou diumenge a València, on es va debatre sobre el model territoria­l. Un aspecte sobre el qual Aznar va avisar: “Espanya és una nació, no un estat plurinacio­nal, ni multinivel­l, ni la mare que els va parir”.

Aznar va aparcar els desacords que ha tingut en aquests temps amb Casado, malgrat que en els seus inicis li va donar suport, i va tornar a tenir paraules favorables per a Isabel Díaz Ayuso, que en el seu moment es van interpreta­r com un impuls al lideratge nacional de la presidenta madrilenya. Ahir fins i tot va presumir d’haver dit fa anys, a un polític amic seu: “Aquest serà president”. Ara, va dir ahir, encara n’està més convençut: “Seràs president del Govern d’Espanya, i ho faràs bé”.

L’expresiden­t va recomanar al líder del PP que per exercir el liSuprem”. deratge cal “parlar clar a la gent, tenir claredat moral i dir-li que el que cal fer suposa un esforç”.

Al llarg de la seva conversa, Casado i Aznar van abordar també les diferents crisis, que a parer seu està patint actualment Espanya, començant per l’econòmica, la institucio­nal i acabant per la internacio­nal, però amb una atenció especial a la crisi territoria­l. “L’Espanya que tu has de governar necessita ordre”, va dir l’expresiden­t al líder popular.

Per això, va advertir que la crisi territoria­l és “l’assumpte més greu que tenim a sobre de la taula”, i després de defensar les polítiques fetes en aquest sentit durant els seus vuit anys de govern, va fer una proclamaci­ó, semblant a la que havia fet Nicolas Sarkozy el dia anterior a Madrid: “Espanya és una nació, no set, ni quatre, ni tres, ni vint-i-una. Una nació plural, però una. Constituci­onalment plural, però una. I no és ni un estat plurinacio­nal, ni un estat multinivel­l, ni la mare que els va parir”.

En aquest sentit, es va referir al que és a parer seu “l’escàndol més gran” que ha viscut el país aquests últims temps, que està relacionat “amb el pròfug Puigdemont” i, en concret, amb “la utilitzaci­ó de l’Advocacia de l’Estat a Europa contra el Tribunal Per Aznar “Espanya no té un problema amb la Constituci­ó, sinó amb la política que es fa”. En la seva anàlisi va dir que durant els governs d’Adolfo Suarez, i també en el temps que va ser president, “la política va funcionar”, però des d’aleshores, “amb l’excepció d’uns anys entremig”, en referència al govern de Rajoy, “la política va començar a funcionar malament”.

Una altra de les qüestions que l’expresiden­t va abordar sense embuts va ser el debat que es va obrir fa uns dies sobre l’ús de les llengües cooficials en institucio­ns com el Senat i el Congrés. Sobre aquest aspecte va reivindica­r que “a Espanya hi ha una llengua comuna, com diu la Constituci­ó, i llengües cooficials a les comunitats autònomes que en tenen”, de manera que “a les institucio­ns nacionals que són a Madrid s’hi

També critica el Papa: “No engrossiré les files dels que demanen perdó per tot, ho digui qui ho digui”

parla en castellà”.

Per pensar això no pensa demanar perdó, va dir, i va ser llavors quan va donar suport a dues afirmacion­s que els últims dies ha fet Isabel Díaz Ayuso i que Pablo Casado va aplaudir. La primera, en què discrepa del papa Francesc i la seva petició de disculpes sobre Mèxic: “En aquesta època en què es demana perdó per tot, jo no engrossiré les files dels que demanen perdó, ho digui qui ho digui”, cosa que va repetir dues vegades, “ho digui qui el digui”, perquè s’entengués bé que es referia al papa Francesc encara que no el cités.

Per això va convidar tothom, començant per Casado, a “defensar la història d’Espanya amb els seus clarobscur­s”.

La segona coincidènc­ia amb Ayuso és que “el nou comunisme es diu indigenism­e” i no permetrà, va dir Aznar, que algú que es diu Andrés Manuel López Obrador li parli a ell d’indigenism­e: “O és que –va dir de broma– Andrés és asteca, Manuel és maia i López és una barreja?”.c

 ?? JULIO MUÑOZ / EFE ?? José María Aznar i Pablo Casado ahir a la convenció ideològica que els populars celebren aquesta setmana
JULIO MUÑOZ / EFE José María Aznar i Pablo Casado ahir a la convenció ideològica que els populars celebren aquesta setmana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain