La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els bisbes animen Ayuso a llegir la carta del Pontífex sobre Mèxic abans d’opinar

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

El secretari general i portaveu de la Conferènci­a Episcopal Espanyola (CEE) i bisbe auxiliar de Valladolid, Luis Argüello, va animar ahir la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, al fet que, abans d’opinar sobre les paraules del papa Francesc, llegeixi la carta sencera en què demana “perdó” a Mèxic pels pecats i les accions que no van contribuir a l’evangelitz­ació. Segons Argüello, el Papa no es referia pas a la conquesta d’Amèrica de fa 500 anys sinó a la independèn­cia de Mèxic de fa 200 anys.

“Provoquen perplexita­t determinat­s titulars que després donen peu a una cascada de declaracio­ns de persones que un intueix que les fan perquè només han llegit un titular, i no una ‘carteta’ d’un foli...”, va dir Argüello a la roda posterior a la comissió permanent dels bisbes. La presidenta madrilenya es va mostrar “sorpresa” per les paraules del papa Francesc en què demanava perdó a Mèxic pels errors de l’Església durant la conquesta, sense tenir en compte el “llegat” que, segons Ayuso, va suposar portar “el catolicism­e” i “la llibertat al continent” americà.

A la missiva amb motiu dels 200 anys de la independèn­cia de Mèxic es llegeix: “Per enfortir les arrels cal fer una relectura del passat tenint en compte tant els llums com les ombres que han forjat la història del país. Aquesta mirada retrospect­iva inclou necessària­ment un procés de purificaci­ó de la memòria, és a dir, reconèixer els errors comesos en el passat, que han estat molt dolorosos. Per això, en diferents ocasions, tant els meus antecessor­s com jo mateix, hem demanat perdó pels pecats personals i socials, per totes les accions o omissions que no van contribuir a l’evangelitz­ació”.

Quan el 2019 el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, va demanar als bisbes mexicans que demanessin al

Govern espanyol i al Papa que es disculpess­in pels “abusos, crims i abusos contra els pobles originaris”, els esmentats prelats van recordar que Joan Pau II va demanar perdó el 1992, Benet XVI el 2007 i Francesc el 2015, i també s’havia demanat perdó des d’Espanya. L’actual papa va demanar perdó “pels crims contra els pobles originaris durant l’anomenada conquesta d’Amèrica”, però també va recordar els milers de sacerdots i religiosos que “es van oposar fortament a la lògica de l’espasa amb la força de la creu”.

Sobre la possibilit­at que aquestes declaracio­ns puguin respondre a una campanya per atacar el papa Francesc, Argüello es va limitar a comentar: “No hi vull entrar”.c

El portaveu de la CEE no diu si les crítiques de la presidenta són una campanya contra Francesc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain