La Vanguardia (Català-1ª edició)

Algèria garanteix el subministr­ament del gas que ven a Espanya

Albares visita Alger l’endemà de la sentència europea sobre el Sàhara

- ENRIC JULIANA Madrid

“He rebut la garantia de subministr­ament de gas d’Algèria a Espanya, així com el compromís algerià de satisfer la demanda espanyola”. Amb aquestes paraules va resumir ahir a la nit el ministre espanyol d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, el punt principal de les trobades que va mantenir a Alger.

El titular d’Exteriors va viatjar ahir a Algèria, l’endemà de saber-se la sentència del Tribunal General de la Unió Europea que anul·la l’acord pesquer entre el Marroc i la Unió Europea i l’apartat aranzelari de l’acord d’associació entre el Marroc i la UE. Una delegació oficial espanyola a Algèria, hores després d’una sentència europea molt desfavorab­le per al Marroc, amb l’agreujant de la recent ruptura de relacions diplomàtiq­ues entre Alger i Rabat. Podria ser un viatge desaconsel­lat per a una navegació prudent davant les costes del Magrib, però hi havia un motiu poderós: possibles problemes de subministr­ament de gas aquest pròxim hivern a conseqüènc­ia de la tensió entre Algèria i el Marroc.

El ministre espanyol d’Exteriors va viatjar acompanyat pel president d’Enagás, Antoni Llardén, i per Antoni Basolas, directiu de Naturgy. Albares va ser rebut primer pel president de la república algeriana, Abdelmadji­d Tebboune, i després es va reunir amb el seu homòleg al país magribí, Ramtam Lamamra. Llardén i Basolas es van reunir amb directius de Sonatrach, la poderosa empresa estatal algeriana del gas.

Si no hi ha un canvi de coordenade­s les pròximes setmanes, Algèria està disposada a tallar el gas al Marroc el 31 d’aquest mes d’octubre, circumstàn­cia que repercutir­ia en Espanya i Portugal perquè quedaria inutilitza­t el gasoducEsp­anya

Reunions tècniques a Alger per afrontar el possible tancament del gasoducte Magrib-Europa

te Magrib-Europa, que connecta amb la península Ibèrica a través de l’estret de Gibraltar.

Per al Marroc seria un contratemp­s relatiu, ja que el país no està intensamen­t gasificat. El tancament del Magrib-Europa podria afectar dues centrals elèctrique­s que funcionen amb gas al nord del país, cosa que obligaria a intensific­ar l’activitat de la gran central de carbó que el Marroc té al sud atlàntic.

El tancament del gasoducte Magrib-Europa (dues canonades) obligaria a concentrar la tramesa de gas a Espanya a través del gasoducte Medgaz (una canonada), que connecta directamen­t Algèria amb el litoral d’Almeria a través del mar d’Alborán. Malgrat que el Medgaz ha vist ampliada la seva potència els últims mesos, aquesta única canonada no podria transporta­r els 13 bcm de gas que Algèria envia cada any a (1 bcm equival a mil milions de metres cúbics de gas). Una part d’aquesta tramesa s’hauria de fer amb vaixell en forma de gas liquat, amb un possible encariment dels preus, una circumstàn­cia que també afectaria Portugal. En la declaració oficial sobre el contingut de la reunió no hi va haver comentaris sobre aquest capítol.

Algèria cobreix actualment entre un 40% i un 45% del gas que consumeix Espanya. La resta, en gas liquat, prové de diversos països, encapçalat­s pels Estats Units i Nigèria. La dependènci­a d’Espanya del gas rus és d’ordre menor.c

 ?? . ?? Albares es va reunir amb el president de la república algeriana, Abdelmadji­d Tebboune
. Albares es va reunir amb el president de la república algeriana, Abdelmadji­d Tebboune

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain