La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els presidents de quatre comunitats divergeixe­n sobre el finançamen­t

València, Galícia, Castella i Lleó i Castella la Manxa critiquen el model radial

- MANEL PÉREZ La Toja

El començamen­t va ser molt optimista. El president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, va obrir el debat sobre el finançamen­t autonòmic al Fòrum de la Toja destacant que “dos presidents del PP [ell i Alfonso Fernández Mañueco] i dos del PSOE [Ximo Puig i Emiliano García Page] parlen d’un tema que no és pacífic. Molt important al nostre país, on hi ha molt de soroll, massa crispació. Parlant de temes d’Estat, que no són els que passen al pont aeri

Barcelona-Madrid, això avorrit i ens ho coneixem”.

Però malgrat les bones maneres i les proclames de compartir punts de vista, les diferèncie­s de criteri van aflorar tot seguit.

A la proposta de Ximo Puig, sobre una harmonitza­ció fiscal mínima de l’impost de patrimoni, Feijóo i Mañueco hi van oposar una proposta de supressió directa de les dues figures impositive­s.

Pel que fa al nou model de finançamen­t, que tots van considerar necessari i urgent, també hi va haver dissensió sobre els criteris de càlcul (població, és edat, territori).

Feijóo va llançar la crítica política més directa quan va acusar el Govern de Pedro Sánchez de negociar en secret amb la Generalita­t un nou model de finançamen­t a la mesura de Catalunya. Sí que hi va haver coincidènc­ia a l’hora de destacar que el model radial de les infraestru­ctures, amb origen i destinació sempre a Madrid, era perjudicia­l per a l’equilibri territoria­l. Al matí, en aquest mateix fòrum, Felipe González i Mariano Rajoy, dos dels expresiden­ts del govern central del període democràtic, van coincidir a assenyalar que la Constituci­ó

és el límit que ha d’emmarcar les converses de l’Estat amb la Generalita­t. Els dos expresiden­ts han mantingut per tercer any consecutiu un diàleg al Fòrum de la Toja.

González, que va presidir el Govern del PSOE entre el 1982 i el 1996, va ser el primer que va obrir el foc amb la qüestió catalana. “Jo no estic en contra d’un diàleg amb l’executiu català, ni tampoc amb l’altra meitat que no està d’acord amb la Generalita­t, mentre es faci des del respecte a la Constituci­ó. Amb Catalunya tots hem fet un esforç de diàleg”.

Sobre l’objectiu d’aquests contactes, el veterà exdirigent socialista ha apuntat que “cal desjudicia­litzar la política; el Codi Penal només ha de ser l’últim recurs, perquè si no, al final, el que s’aconseguei­x és polititzar la justícia”, cosa que, a parer seu, ja passa.

Per González el que no es pot plantejar “és ni amnistia ni autodeterm­inació; no hi ha cap Constituci­ó al món que tingui la llavor de l’autodestru­cció a dins”. L’alternativ­a és que “si algú ha de buscar l’heroi de la retirada, que el busqui”.

Per la seva banda, Mariano Rajoy, president del Govern del PP entre els anys 2011 i 2018, a més de ratificar les reflexions de Felipe González, va afegir que “el límit és la Constituci­ó”. Segons ell la proposta de referèndum a Catalunya és “profundame­nt il·legal, ja que qui decideix el futur d’Espanya és el conjunt dels espanyols i no pas una part del territori”.

Rajoy va admetre que no està al cas del contingut de les negociacio­ns entre el Govern de Pedro Sánchez i el de Pere Aragonès, però es va atrevir a especular sobre els motius de la disposició dels líders independen­tistes al diàleg. “Ara es diu que no tornen a declarar la independèn­cia perquè hi ha diàleg. Jo tinc una altra tesi: jo crec que han vist què passa quan es declara la independèn­cia, i és que l’Estat i la Constituci­ó tenen instrument­s per defensarse i que, a més, disposen del suport dels dos grans partits nacionals per fer-ho”.

Sobre la situació política del moment, els dos expresiden­ts van coincidir en la preocupaci­ó davant la falta de diàleg entre els dos grans partits polítics espanyols, PSOE i PP, especialme­nt en l’àmbit de la renovació dels òrgans de govern de la judicatura, el Consell General del Poder Judicial, que fa més de tres anys que està bloquejat.c

Felipe González i Rajoy posen la Constituci­ó com a límit per a l’acord entre el Govern central i la Generalita­t

 ?? LAVANDEIRA JR / EFE ?? Alberto Núñez Feijóo, Emiliano García Page, Ximo Puig i Alfonso Fernández Mañueco abans de participar en el Fòrum
LAVANDEIRA JR / EFE Alberto Núñez Feijóo, Emiliano García Page, Ximo Puig i Alfonso Fernández Mañueco abans de participar en el Fòrum

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain