La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estrasburg torna a amonestar Espanya per la polititzac­ió de la justícia

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Un nou informe del Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco) fet públic ahir a Estrasburg censura Espanya per haver continuat ignorant la petició de reforma del sistema per triar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

“Avui la situació és exactament la mateixa”, lamenta l’informe, atès que ja s’ha instat diverses vegades Espanya a eliminar les ingerèncie­s polítiques al CGPJ.

El document, elaborat per dos ponents, l’islandès Helgi Magnus Gunnarsson i la italiana Emma Rizzato, constata els progressos en la posada en pràctica de les onze recomanaci­ons per prevenir la corrupció de parlamenta­ris, jutges i fiscals. Sis s’han aplicat. En quatre casos la implementa­ció ha estat parcial. I una, la referent al CGPJ, continua sense complir-se.

Els ponents reconeixen que la celebració de dues eleccions generals seguides, l’abril i el novembre del 2019, així com la pandèmia de la covid, han fet més difícil aplicar les mesures.

L’informe aplaudeix el codi de conducta adoptat per les Corts per als diputats i els senadors, però demana més transparèn­cia en aspectes d’informació sobre els seus ingressos i patrimoni. “Hauria estat desitjable un nivell de detall més alt, com la informació sobre el valor de mercat dels béns immobles i vehicles, el nom de les empreses en què es posseeixen accions i participac­ions i els tipus d’interès pagats pels crèdits obtinguts de les institucio­ns financeres”, afirma el document, de 15 pàgines.

Respecte al CGPJ, el Greco assenyala que, “lamentable­ment, les crítiques sobre la percepció de polititzac­ió del CGPJ repercutei­xen negativame­nt en les decisions de nomenament adoptades per aquest últim”. “Malgrat que els procedimen­ts per al nomenament dels càrrecs superiors de la judicatura s’han articulat i millorat amb el temps, persisteix als ulls dels ciutadans una ombra de dubte sobre la seva imparciali­tat i objectivit­at –continua l’informe–. Atès l’ampli marge de discrecion­alitat de què disposa el CGPJ per al nomenament dels càrrecs superiors de la judicatura, la qüestió de la seva composició sembla d’importànci­a primordial”

“El Greco només pot lamentar la falta d’un avanç positiu tangible en aquest àmbit –conclou l’òrgan fiscalitza­dor del Consell d’Europa–. El Greco insta les autoritats que apliquin sense demora la recomanaci­ó cinquena (...) Els debats necessaris en aquest sentit amb altres poders de l’Estat s’han de celebrar en un clima de respecte mutu i s’ha de tenir especialme­nt en compte la preservaci­ó de la independèn­cia i la imparciali­tat del poder judicial”.c

El nou informe Greco del Consell d’Europa lamenta que la reforma del CGPJ encara continuï pendent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain