La Vanguardia (Català-1ª edició)

El rei emèrit admet que no sap quan tornarà a Espanya

“Alguns estan molt contents que marxés”, diu Joan Carles I

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Joan Carles I admet en un llibre de pròxima aparició, obra de la seva biògrafa Laurence Debray, que no té data per tornar a Espanya. “No ho sé en absolut; alguns estan molt contents que marxés”, diu el rei emèrit als extractes de Mon roi déchu (El meu rei de mal borràs), que ahir va reproduir la revista Paris Match.

“Des d’aquí no molesto la Corona”, contesta Joan Carles quan l’autora li pregunta per què va escollir Abu Dhabi, a la Unió dels Emirats Àrabs (UEA). Ell volia anar a Portugal, però li van indicar que era massa a prop. “Afrontava moltes pressions”, confessa el rei emèrit sobre les raons de l’allunyamen­t d’Espanya, l’estiu del 2020.

En els fragments del llibre revelats per Paris Match, Joan Carles no aborda les greus revelacion­s sobre les presumptes comissions il·legals que hauria cobrat ni sobre els problemes amb el fisc espanyol, tot i que la revista sí que enumera detalladam­ent les operacions sospitoses. Quan Debray li pregunta per què no lluita per salvar el seu llegat, el rei emèrit respon: “Les institucio­ns que vaig deixar haurien de ser suficients. Elles parlen per si mateixes. Però és cert que les institucio­ns es destrueixe­n més fàcilment que es construeix­en”.

Segons Debray –filla de l’intel·lectual i antic guerriller a Llatinoamè­rica Régis Debray, que va ser íntim del Che Guevara i de Fidel Castro–, Joan Carles viu en una mansió “sense pretension­s”, moderna i confortabl­e, però “kitsch i freda, com passa sovint en aquestes latituds”, en una de les illes artificial­s d’Abu Dhabi. A la imatge que publica la revista es veu un edifici de planta rectangula­r, amb àmplies finestres, situat al costat d’una platja que sembla privada.

“Tinc bons amics aquí”, subratlla l’anterior cap de l’Estat. Paris Match publica una foto feta dimarts d’aquesta setmana en què se’l veu amb bon aspecte i bronzejat. Porta una americana blava i camisa blanca sense corbata. Al trau de la solapa hi porta una insígnia amb la bandera d’Espanya.

En la seva vida quotidiana, segons la versió de Debray, l’antic monarca vesteix de manera informal, “com un jubilat dels Estats Units”, amb samarretes, vambes i pantalons texans.

Sempre segons la biògrafa, Joan Carles viu assistit per una parella de filipins que s’ocupen de les tasques domèstique­s i de quatre guardaespa­tlles. El visita sovint el president dels UEA, el seu amic l’emir Khalifa bin Zaied alNahaian, i membres de l’extensa família de l’amfitrió. El rei emèrit es lleva d’hora, cap a les set del matí, fa exercici per millorar la mobilitat i alleujar els malucs, llegeix els diaris espanyols i fa trucades als advocats i als amics. Segons ell, “n’hi hauria prou que agafés l’avió” per tornar a Espanya, però no ho fa. Sobre el que més troba a faltar esmenta el menjar, però afegeix que un amic li fa arribar pernil serrà.

Segons Debray, les relacions entre el rei Felip VI i el seu pare s’han trencat, fins al punt que el primer no va felicitar el seu progenitor pel seu 83è aniversari, el 5 de gener.

A més de la imatge recent, la revista publica fotos ja conegudes de l’excap de l’Estat a Abu Dhabi. En una, del mes de febrer, posa al costat d’un expilot de cotxes, Khaled al-Qubaissi, la seva esposa i dues filles. Paris Match inclou la cèlebre foto durant una cacera d’elefants, a Botsuana, que va causar escàndol, així com una altra, ja reproduïda per la revista en un altre reportatge anterior, en què es veu Joan Carles, fa anys, preparant una barbacoa amb el fill de la seva llavors amant, Corinna Larsen, a la finca La Angorrilla, situada a prop de Madrid.

L’excap de l’Estat tem per les institucio­ns que va crear, que considera el seu millor llegat

 ?? COPE ?? El rei Joan Carles a Abu Dhabi
COPE El rei Joan Carles a Abu Dhabi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain