La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les prioritats del debat

-

Tot debat de política general té com a objectiu presentar i discutir les prioritats d’acció governamen­tal, que lògicament ha d’atendre les necessitat­s més apressants del país. El que va acabar ahir, primer d’aquesta legislatur­a i trenta-cinquè des del restablime­nt del Parlament, va començar dimarts amb una intervenci­ó de dues hores del president Pere Aragonès, que va desgranar diverses mesures socials, sanitàries i econòmique­s. Per exemple, la gratuïtat de l’escolaritz­ació de 0 a 3 anys o un impuls decidit als programes d’energies renovables.

Però dimarts el president també va dir que el seu objectiu principal és culminar la independèn­cia, mentre mantenia l’aposta per la taula de diàleg entre la Generalita­t i l’Estat. Provava, doncs, d’aconseguir una cosa ben difícil: acontentar tant els que insisteixe­n en la unilateral­itat com els que saben que fora de la negociació només hi ha dreceres cap a la frustració.

Tots els països comparteix­en, en una mesura o una altra, problemes peremptori­s que amenacen la seva subsistènc­ia. La crisi climàtica avança inexorable­ment. La crisi energètica ja és un fet amb una repercussi­ó tangible sobre la factura de la llum domèstica. La inflació va pujar al setembre un 4% (l’índex més alt des del 2008). L’escassetat de matèries primeres entorpeix els subministr­aments, els processos industrial­s i l’activitat comercial. La pandèmia segueix viva, tot i que declinant al nostre país, i els greus efectes econòmics que té estan a la vista.

En aquesta tessitura, les propostes de resolució que va semblar que centraven l’atenció dels partits durant el debat van ser les relacionad­es amb la independèn­cia i la seva presa de posició respecte a un referèndum. Concretame­nt, va obtenir un relleu particular la proposta de la CUP per dur a terme un referèndum d’autodeterm­inació no acordat abans que acabi la legislatur­a l’any 2025, tot i ser ben coneguts els costos judicials que això tindria, d’entrada, per a la Mesa del Parlament. Aquesta proposta va ser a la fi rebutjada majoritàri­ament pel Parlament –87 vots en contra, 9 a favor i 33 abstencion­s–, ja que ERC s’hi va abstenir i Junts va votar negativame­nt, subratllan­t una vegada més la divisió imperant en qüestió de ritmes i estratègie­s entre els sobiranist­es. I reflectint, de pas, la incoherènc­ia que suposa donar prioritat a una proposta tan àmpliament rebutjada, així com l’habilitat que té la CUP, amb una representa­ció parlamentà­ria minoritàri­a, per marcar l’agenda dels debats polítics.

Aquesta divisió independen­tista i, és clar, parlamentà­ria va tenir altres expression­s, com la plasmada en la iniciativa d’ERC per avalar la taula de diàleg, que va comptar amb vots favorables del PSC i contraris de Junts, la CUP, Cs i Vox. Tot i això, ERC i Junts van coincidir en el vot afirmatiu, i ho van fer també amb el PSC, en la resolució sobre els Jocs Olímpics d’hivern. Malgrat haver naufragat el 2017, el procés continua cuejant i la independèn­cia i els seus mecanismes es continuen imposant com a temes estel·lars al Parlament. La desmobilit­zació sembla preocupar més els partits independen­tistes que no pas la gestió del país. Potser tot això obeeix a una inèrcia ja sense sentit quan el 80% dels catalans, segons l’enquesta que va publicar aquest diari diumenge passat, entenen que únicament la negociació permetrà trobar una sortida al conflicte entre la Generalita­t i l’Estat. Essent així les coses, centrar-se en proposicio­ns que conviden a repetir errors, i que a sobre evidencien i aprofundei­xen la divisió independen­tista, en detriment a més a més de qüestions més candents, és ben discutible.c

La CUP es va quedar sola defensant la seva proposició de referèndum no pactat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain