La Vanguardia (Català-1ª edició)

La necessitat del migrant

- Lluís Foix

Les societats estàtiques, tancades, tendeixen a estancar-se i a envellir. Què seria del nostre país si de sobte es decidís expulsar la majoria dels migrants que han arribat en l’últim quart de segle? Es produiria una greu crisi social i econòmica. Els milions de persones sobrevingu­des s’ocupen de cuidar la gent gran, treballar en l’agricultur­a, assistir en les feines domèstique­s, distribuir mercaderie­s amb bicicleta i, sobretot, frenar o neutralitz­ar la caiguda demogràfic­a que es produeix a tot Europa.

Fa un temps vaig sentir de la demògrafa Anna Cabré un vaticini que es va fent realitat. Als immigrants, deia, els anirem a buscar per necessitat. Angela Merkel va obrir les portes d’Alemanya a gairebé un milió de sirians aportant dos arguments: faran créixer l’economia i contribuir­an a no caure en l’hivern demogràfic. La població alemanya va créixer en 400.000 habitants anuals en els primers anys d’aquest segle fins a arribar a 83,2 milions al cens

Els partits que discrimine­n el que és o pensa diferent amenacen el progrés

del 2019. L’Agència d’Ocupació Federal estima que Alemanya necessita 400.000 migrants anuals per mantenir el ritme de creixement.

A Dinamarca s’allarga l’edat de jubilació per falta de mà d’obra. Què passaria a França sense els fills dels migrants arribats l’últim mig segle? Els Estats Units estan formats pels que han arribat i arriben d’altres llocs del món.

Les idees supremacis­tes que van conduir al Brexit a Anglaterra han posat en relleu el paper vital que els immigrants tenen en la marxa de l’economia i el funcioname­nt de la societat. L’inefable Boris Johnson no sap com cobrir els llocs de milers de xofers de vehicles pesants que han abocat el país a una crisi de proveïment als mercats i gasolinere­s.

No té sentit viure instal·lats en la globalitza­ció mentre s’alimenten idees nacionalis­tes exclusives per preservar identitats que no són fotos fixes, sinó que també evolucione­n amb el pas dels anys. Els sistemes que pretenien crear pobles purs i homes nous van acabar catastròfi­cament i amb milions de morts el segle passat.

Els partits que discrimine­n l’altre, estranger o nacional, pel fet de ser o pensar de manera diferent són un perill per a la convivènci­a i per al progrés. Som, a Catalunya, un país de pas i de barreja, com deia Jaume Vicens Vives.c

cre-a impresione­s de catalunya sl

rotomadrid, sl. marina bcn distribuci­ons sl

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain