La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sanitat vol prohibir fumar a les terrasses i als accessos a edificis públics

Darias pretén modificar la llei antitabac per ampliar els espais sense fum L’esborrany inclou etiquetes neutres, que impedeixen veure la marca del tabac La proposta estableix l’equiparaci­ó fiscal de tots els productes amb nicotina

- CELESTE LÓPEZ Madrid

El Ministeri de Sanitat ja treballa en la modificaci­ó de la llei antitabac per, entre altres qüestions, ampliar els espais sense fum. Sobre la taula, dues restriccio­ns importants. La primera, prohibir fumar a les terrasses; i la segona, als accessos als edificis públics, com ara hospitals, regidories i delegacion­s d’Hisenda, entre d’altres.

Ho han confirmat a aquest diari fonts del departamen­t que dirigeix Carolina Darias i d’algunes de les societats científiqu­es amb què ja s’ha reunit el ministeri.

A més a més, aquesta modificaci­ó de la norma del 2006, ampliada posteriorm­ent el 2011, inclourà (almenys és la pretensió actual) establir l’empaquetam­ent neutre (no hi apareixerà la marca), una mesura que va posar en marxa Austràlia el 2012 i a què més tard es van sumar països com el Regne Unit, Irlanda o França.

La reforma legal també inclourà unificar la fiscalitat que afecta tant el tabac tradiciona­l com els nous dispositiu­s que contenen nicotina, una qüestió en què treballa Sanitat amb el Ministeri d’Hisenda.

La mesura més conflictiv­a és, sense cap mena de dubte, la de prohibir el consum de tabac a les terrasses a l’aire lliure, una restricció que tot i això durant la pandèmia ja s’ha posat en marxa a la majoria de les comunitats autònomes. Aquest any comunitats com ara les Canàries, Aragó, Galícia, Cantàbria, Astúries, Extremadur­a o Castella i Lleó van decidir incloure aquesta prohibició entre les mesures anticovid perquè van entendre que l’expulsió del fum del tabac incrementa­va la possibilit­at de contagi del virus de la covid. A Catalunya es va prohibir si no es respectava la distància d’1,5 metres.

Ara, amb la situació epidemiolò­gica molt favorable i amb l’arribada de la nova normalitat, algunes comunitats han decidit mantenir aquest veto (Canàries, Castella i Lleó, Astúries, Aragó i Cantàbria, entre d’altres; Aragó prohibeix fumar si

La majoria de les comunitats van prohibir el consum de tabac a les terrasses per la covid

Les Canàries, Astúries i Castella i Lleó no deixaran fumar a les taules exteriors mentre hi hagi pandèmia

no es garanteixe­n els 1,5 metres).

Els tècnics de la unitat de tabaquisme de la direcció general de Salut Pública, del Ministeri de Sanitat, consideren que és el moment de donar un nou impuls a la lluita contra el tabac i mantenir la prohibició de fumar a les terrasses en l’època postcovid.

Una altra de les mesures que Sanitat pretén que es quedi una vegada passada la pandèmia és eliminar el tabac dels camps de futbol. De fet, aquesta mateixa setmana el Consell Interterri­torial va aprovar el final de les restriccio­ns d’aforament als estadis a l’aire lliure; això sí, s’hi prohibeix menjar i fumar.

La reforma de la llei antitabac ja va ser anunciada per l’exministre Salvador Illa, que es va reunir amb les societats científiqu­es per intentar posar fre a un dels problemes de salut pública més greu a què s’enfronta Espanya i que cada any causa la mort d’unes 60.000 persones.

Però la magnitud de la pan

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Sanitat i la comunitat científica creuen que ha arribat el moment de fer un pas més en la lluita contra el tabac i prohibir-lo a les terrasses
ANA JIMÉNEZ Sanitat i la comunitat científica creuen que ha arribat el moment de fer un pas més en la lluita contra el tabac i prohibir-lo a les terrasses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain