La Vanguardia (Català-1ª edició)

Menys confinats, però l’escola no alleuja restriccio­ns

Les extraescol­ars començaran amb mesures com les del curs passat

- MARTA RICART Barcelona

El principi del curs educatiu és millor a Catalunya que fa un any pel que fa a l’epidèmia de covid. Hi ha gairebé quatre vegades menys confinats pel virus que fa un any. Tot i així, no es preveu alleujar restriccio­ns, com deixar de portar la mascareta a classe.

Ahir, últim dia de setembre, hi havia 276 grups confinats per algun positiu a classe, gairebé cinc vegades menys que fa un any, quan n’hi havia 1.201. Els aïllats o en quarantena eren ahir 7.639 alumnes i 332 docents i altre personal, mentre que eren 26.030 i 1.878, respectiva­ment, fa un any. El 30 d’octubre del 2020 es va arribar a més de 85.000 confinats.

La millora obeeix a la vacunació (un 92% dels docents i un 62% dels nens de 12 a 15 anys han rebut les dues injeccions), ja que permet que, si hi ha un cas positiu a classe, els vacunats (o qui ha passat la covid) no s’hagin de posar en quarantena (només passen un test per descartar el contagi).

La vacunació contrarest­a la contagiosi­tat més gran de la variant delta del virus. Ahir es comptaven el doble de positius a les escoles i els instituts que fa un any, 5.203 davant 2.548, tot i que la secretària del Departamen­t d’Educació, Patrícia Gomà, va apuntar que són els casos de tot el mes. Els últims deu dies n’hi ha hagut 974 entre alumnes i 98 entre docents.

La majoria dels casos de covid es donen aquest curs a primària, nivell en què l’alumnat no està vacunat, va dir Laia Asso, responsabl­e d’infància i adolescènc­ia a Salut, tot i que no va donar dades. Va afegir que encara s’analitza, però que sembla que, com el curs passat, un positiu a l’aula no origina contagis la majoria de les vegades. Tot i això, quan en causa, n’hi ha més, cosa que podria generar brots més grans, un altre efecte atribuïble a la delta.

Gomà va dir que no es pot abaixar la guàrdia. No es preveu alleujar les restriccio­ns, com prescindir de la mascareta

Hi ha gairebé quatre vegades menys alumnes a casa i la majoria dels casos són a primària

a classe. França ho aplicarà des de dilluns entre els alumnes de les àrees amb menys covid. Aquí aquest és un debat que Asso veu prematur i que ha d’esperar almenys que avanci el trimestre.

La prudència s’estén a les activitats extraescol­ars, que començaran la setmana que ve, sobretot a les organitzad­es fora dels centres educatius. Segons Asso i Gomà, encara es treballa en les restriccio­ns, però no hi pot haver grans canvis i seran semblants a les del curs passat.c

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Classe en una escola de Barcelona el primer dia del curs
ANA JIMÉNEZ Classe en una escola de Barcelona el primer dia del curs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain