La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nou de cada 10 espanyols valoren positivame­nt la feina de les residèncie­s

- A. LÓPEZ TOVAR Barcelona

Les residèncie­s de gent gran estan recuperant la normalitat després de la devastador­a irrupció de la covid, i un 93,9% dels espanyols valoren positivame­nt la tasca que fan, davant un 6,1% que considera que caldria suprimirle­s, segons indica una enquesta. Un 71,8% opinen que s’ha de continuar invertint en aquests establimen­ts a fi de millorar l’adaptació dels serveis a les necessitat­s dels seus usuaris.

Malgrat el gran impacte de la pandèmia, tant la població espanyola en general com, especialme­nt, els familiars dels residents concedeixe­n una alta valoració als centres residencia­ls, públics i privats, amb una puntuació de 6,2 sobre 10. Aquesta dada es desprèn de l’Estudi d’Opinió sobre les Residèncie­s de Gent Gran Postconfin­ament Covid-19 a Espanya elaborat per l’agència GAPS per encàrrec de Domus Vi, companyia que gestiona 202 residèncie­s amb 25.000 places.

Segons aquest informe, basat en enquestes a 1.252 persones de més de 25 anys entre el 9 i el 15 de juny, els espanyols que tenen un parent en una residència de gent gran consideren que el sector ofereix un servei de bona qualitat. Més d’un 85% en fan una valoració positiva. El mantenimen­t de les instal·lacions, amb un 90,8% d’opinions positives, és l’aspecte més ben valorat, davant de la disponibil­itat i actitud del personal (86,6%), la qualitat de les cures (85%), el confort de les habitacion­s (84,7%) i el servei de restauraci­ó (77,4%).

Els familiars destaquen en especial l’acompanyam­ent constant als usuaris, amb activitats d’animació i estimulaci­ó, la cura personalit­zada dels profession­als i la comunicaci­ó entre famílies i residents.

Un 58% dels familiars que opten per fer anar un avi a una residència confessen que es van sentir temorosos o culpables per aquesta decisió. Vuit de cada deu que tenien una reticència inicial es declaren ara tranquils i confiats per la decisió presa. Respecte al 42% dels familiars que van optar per una residència de manera confiada, un 90% continuen mantenint aquesta confiança.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain