La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jornada caòtica a Rodalies per la vaga de maquiniste­s

- DAVID GUERRERO ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

La protesta va deixar Sants amb trens bloquejats una hora i el servei alterat tot el dia en el conjunt de la xarxa

Caòtic dia ahir a Rodalies. La jornada de vaga de maquiniste­s de Renfe –la primera d’una tanda de vuit, que continua avui i els dies 4, 5, 7, 8, 11 i 12 d’octubre– va generar un col·lapse monumental. Bona part dels serveis mínims no van circular per incomparei­xença dels conductors. A més, Sants, l’epicentre del sistema ferroviari, va quedar, en ple matí, bloquejada durant gairebé una hora perquè els combois programats van quedar aturats per falta de relleu a les cabines. El desgavell va ser tan gran que va alterar el servei en el conjunt de la xarxa, on els viatgers es van veure obligats a patir eterns temps d’espera. Les aglomeraci­ons fins i tot van obligar a tancar els accessos de manera puntual en diferents estacions, entre les quals la de plaça Catalunya.

Renfe va ser contundent en la valoració de la protesta. Els serveis mínims fixats per la Generalita­t, d’un 85%, no es van complir. Segons l’empresa, al matí es van haver de cancel·lar 195 trens, un 50% dels que haurien d’haver circulat, perquè els conductors no s’hi van presentar. I a les vuit del vespre ja eren 417, un 57% del total. “Per la irresponsa­bilitat d’uns quants maquiniste­s, milers de ciutadans han tingut problemes per desplaçar-se als seus llocs de treball i estudi, i la seva mobilitat s’ha vist greument afectada”, va lamentar l’operadora estatal, que va qualificar els fets d’“intolerabl­es” i va anunciar mesures contra els vaguistes que han dut a terme “actes deliberats”.

El sindicat convocant de la protesta, el Semaf, per contra, va passar tota la culpa del que va passar a Renfe. L’empresa va esperar el dia d’abans per lliurar les cartes de serveis mínims i, en lloc de donar-les presencial­ment com s’ha fet en vagues anteriors, va decidir enviar-les com a correu certificat al correu electrònic dels treballado­rs. Si no l’obrien fora de l’horari de feina –tal com va passar en molts casos–, no generaven un rebut electrònic i, per tant, formalment no tenien una carta de serveis mínims per complir. Sense aquesta carta el treballado­r tenia tot el dret de fer vaga, i a això es van acollir molts dels maquiniste­s assignats als serveis mínims.

La situació es va repetir en altres nuclis de rodalies d’Espanya, com també en serveis regionals i de llarga distància i alta velocitat, en una vaga a escala estatal convocada per reclamar més incorporac­ions. La plantilla està en un moment de relleu generacion­al amb un alt nombre de jubilacion­s cada any que no és suplert en la mateixa proporció de contractac­ions, segons fonts del Semaf, que parlen d’unes 700 places no cobertes en tot el país, cosa que es tradueix en un miler de circulacio­ns menys. Per la seva banda, Renfe es defensa i culpa el mateix sindicat del retard en la incorporac­ió de nous maquiniste­s.

Un altre dels motius de la vaga és fer evident el rebuig d’un hipotètic traspàs de competènci­es a la Generalita­t. El cas és que aquest escenari avui dia és pura especulaci­ó. El Ministeri de Transports està disposat a negociar un traspàs de recursos econòmics, però en cap cas la transferèn­cia de la infraestru­ctura d’Adif ni els trens i el personal de Renfe. Amb tot, el secretari de Vicepresid­ència, Ricard Font, va aprofitar que el riu estava remogut per tornar a reclamar “el traspàs immediat”.c

El Govern torna a reclamar el traspàs a la Generalita­t, un dels motius de la protesta

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Aglomeraci­ó de passatgers a les andanes de l’estació de Sants
MANÉ ESPINOSA Aglomeraci­ó de passatgers a les andanes de l’estació de Sants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain