La Vanguardia (Català-1ª edició)

Avisos amb química

- Sara Sans

Sona el mòbil. Ets a França. Sona el mòbil. Andorra et dona la benvinguda. Un altre xiulet. Acabes de comprar amb la targeta això i allò altre. Missatge nou. Les rebaixes són aquí. I d’aquí uns quants dies també sonarà el mòbil quan s’aproximi una tempesta. O una calamarsad­a. El director general de Protecció Civil ho va anunciar aquest cap de setmana a la ràdio. Un avís oportú per evitar desplaçame­nts quan s’està aproximant una cortina d’aigua, per evitar que s’inundin soterranis o que les coses surtin volant del balcó si s’acosta un vendaval.

No ens haurem de donar d’alta en cap web ni baixar-nos cap aplicació. El missatge de la tempesta o la calamarsa arribarà automàtica­ment als mòbils dels que siguin en una zona de perill. De perill meteorològ­ic, del que es pot preveure amb les dades del satèl·lit, amb les temperatur­es, amb la pressió atmosfèric­a i altres indicadors... D’altres perills de moment ens n’assabentem com podem. Perquè un avís automàtic perquè els veïns d’un polígon petroquími­c com el de Tarragona sàpiguen que hi ha hagut un accident i sàpiguen si hi ha un núvol tòxic i sàpiguen si s’han de confinar o no... Aquest missatge sí que hauria d’arribar al mòbil. Ara mateix.

Que una cosa és anunciar una nevada, i una altra, un accident químic. Que si després no neva, doncs millor, i si neva molt, doncs ja estàvem avisats. Però i l’accident

Fa més d’un any de l’explosió d’Iqoxe, i s’ha avançat ben poc; què esperem?

químic? Qui decideix que la població es quedi a casa i que no s’ha de marxar amb el cotxe, ni anar a buscar els nens a l’escola? Un tècnic? Un polític? I amb quina informació?

Fa un any i nou mesos hi va haver el pitjor accident de la història del polígon petroquími­c de Tarragona. Va explotar un reactor de l’empresa Iqoxe, van morir tres persones i set van resultar ferides. La potència de la deflagraci­ó va ser tanta que tota la planta va quedar destrossad­a, van sortir propulsats centenars de peces d’acer, una d’uns 800 quilos que va acabar impactant contra un edifici a més de dos quilòmetre­s de distància i va acabar matant un home que estava assegut al sofà de casa. Altres peces van impactar contra un institut de secundària i altres dipòsits i instal·lacions del mateix polígon. La tragèdia hauria pogut ser molt pitjor. Durant una hora i més va regnar el desconcert i la desinforma­ció. No se sabia què havia explotat. Ni si hi havia un núvol químic. Ni si valia més quedar-se a casa. No van sonar les sirenes. Sirenes!

Protecció Civil, Bombers i Mossos tenen canals de Twitter fiables, però no són suficients ni són universals. Fa un any i nou mesos d’aquell terrible accident, i pel que fa a comunicaci­ó s’ha avançat ben poc. Què esperem?

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain