La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llei contra la pobresa energètica evita 200.000 talls de subministr­ament

- ROSA M. BOSCH Barcelona

Una investigac­ió duta a terme per l’Aliança contra la Pobresa Energètica ( APE) i Enginyeria Sense Fronteres (ESF) conclou que l’aplicació de la llei 24/2015 ha evitat més de 200.000 talls d’electricit­at i aigua a un mínim de 100.000 famílies vulnerable­s entre els anys 2015 i 2020. L’informe La lluita contra la pobresa energètica al món municipal recopila la informació proporcion­ada per 44 ajuntament­s i 33 entitats supramunic­ipals que represente­n un 83% de la població de Catalunya.

La llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, aprovada per unanimitat al Parlament el 29 de juliol del 2015, prohibeix la desconnexi­ó dels subministr­aments bàsics a les llars on els serveis socials han certificat que pateixen risc d’exclusió social. Cal recordar que aquesta norma va arribar al Parlament per mitjà d’una iniciativa legislativ­a popular (ILP) impulsada per l’APE, la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH) i l’Observator­i DESC.

Durant el període 2015-2020 la Generalita­t i les administra­cions locals van destinar un total de 35,3 milions d’euros a més de 184.000 ajuts d’urgència social per pagar els rebuts d’electricit­at i, a un nivell inferior, d’aigua i gas de persones sense recursos, la qual cosa suposa una mitjana de 91 euros a l’any per a cada beneficiar­i. Els autors d’aquest treball subratllen que 1,9 milions es van destinar a abonar factures de contractes del mercat lliure, és a dir, amb preus per kWh més elevats que la tarifa regulada del preu voluntari al petit consumidor (PVPC), en cap cas acollits al bo social.

Els promotors de l’informe remarquen que, a excepció de comptades xifres ofertes per la Generalita­t, fins al moment no s’havia analitzat a fons l’impacte d’aquesta llei. Els autors assenyalen que només havien transcendi­t dues dades: les 39.000 interrupci­ons que s’havien frenat fins al novembre del 2016, segons va confirmar el llavors conseller d’Empresa i Coneixemen­t, Jordi Baiget, i el nombre actualitza­t de 63.000 facilitat el març del 2021.

La Comissió de Garantia del Dret a l’Accès a la Informació Pública (GAIP) va acordar derivar la demanda d’informació de l’ESF i l’APE a totes les àrees bàsiques de serveis socials (ABSS) de Catalunya per esbrinar fins a quin punt la llei ha beneficiat els ciutadans sense recursos a l’hora de fer front als rebuts de la llum i l’aigua. Els investigad­ors van recopilar dades de 693 municipis, per bé que “cap ens local no va respondre de manera completa el qüestionar­i” enviat. Per això insisteixe­n que els 200.000 talls evitats és una xifra molt conservado­ra, i sense cap mena de dubte s’estima que és més elevada.

A tall de conclusion­s, l’informe suggereix a la Generalita­t signar convenis amb les companyies subministr­adores, com ara el rubricat amb Endesa al març, per evitar l’acumulació de rebuts impagats. També reclama al Govern sistematit­zar les dades sobre l’aplicació de la llei 24/2015 “per monitorar en temps real la pobresa energètica a escala municipal”. Així mateix, insta els ajuntament­s que “garanteixi­n que qualsevol persona que s’hagi vist forçada a ocupar un habitatge per raons de vulnerabil­itat socioeconò­mica tingui accés a tots els subministr­aments bàsics.c

Un informe constata que un mínim de 100.000 famílies s’han beneficiat de l’aplicació de la normativa del 2015 al 2020

Els autors demanen garantir l’accés a la llum i l’aigua a les persones vulnerable­s forçades a ocupar habitatges

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? Una agent energètica de Barcelona ensenya a una veïna com pot optimitzar el consum d’electricit­at a casa
XAVIER CERVERA / ARXIU Una agent energètica de Barcelona ensenya a una veïna com pot optimitzar el consum d’electricit­at a casa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain