La Vanguardia (Català-1ª edició)

Perilla la reforma perquè el terme ‘disminuït’ sigui esborrat de la Constituci­ó

- DOMINGO MARCHENA Barcelona

L’article 49 de la Constituci­ó espanyola utilitza un terme obsolet i el continuarà utilitzant: disminuïts. El llenguatge no només informa, sinó que també dona forma al món, com deia el professor Lázaro Carreter. Per això, no només és necessari que el diccionari de la Reial Acadèmia revisi el contingut de paraules com ara judiada o gitanada. Les lleis també han de vetllar perquè la inclusió social comenci als mateixos textos legals.

Amb aquesta idea, el Govern central ha promogut una reforma de la Constituci­ó per substituir la paraula disminuït per “persona amb discapacit­at”. La reforma va superar ahir el primer examen al Congrés, però amb les esmenes a la totalitat plantejade­s pel PP i Vox. Això va suposar que no s’assolís el mínim de 210 vots a favor per aprovar el canvi, que es continuarà tramitant, però ara per ara la llum verda final corre molt perill.

La dreta i la ultradreta parlamentà­ries han al·legat qüestions tangencial­s per al veto. En teoria, aproven el canvi, però a la pràctica... El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha assegurat que “tots estem d’acord a l’hora d’utilitzar la terminolog­ia més agradable o més adequada” per a les persones amb discapacit­at, però critica que per això calgui reformar la Constituci­ó.

La Carta Magna, recorden les entitats socials que aplaudeixe­n la iniciativa, no són les taules de Moisès, i els articles ja s’han canviat o retocat dos cops. El 1992 es va aprovar una esmena per permetre el sufragi dels estrangers a les municipals. I el 2011 també es va fer una reforma exprés per a l’estabilita­t pressupost­ària.

Si no es canvia, l’article 49 de la llei de lleis continuarà vetllant per la protecció “dels disminuïts físics, sensorials i psíquics: se’ls prestarà l’atenció especialit­zada que requereixi­n i se’ls empararà especialme­nt per al gaudi dels drets que aquest títol atorga a tothom”.

La Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) va

L’esmena proposa que l’article 49 parli d’ara endavant de “persones amb discapacit­at”, com demanen entitats socials

redactar un pioner manual d’estil que aclareix molts dubtes. Ni disminuïts ni discapacit­ats, diu. Tampoc “persones amb discapacit­at”, com proposa l’ONU. L’FCSD considera que el més respectuós seria “persones en situació de discapacit­at”. Perquè són això. No són minusvàlid­s, sinó persones. Només persones, de la mateixa manera que els jueus o els gitanos fan moltíssime­s més coses, a més de “males accions” o “trapelleri­es”, com encara diu el diccionari.c

que la proposta de seguretat a la llar sigui irrisòria”.

Un altre va afirmar que “el promocione­n com un dispositiu d’accessibil­itat, però amb el trencament dels pals i la possibilit­at que en qualsevol moment se suïcidi en un tram d’escales és, en el millor dels casos, una ximpleria absurda i de màrqueting i, en el pitjor, potencialm­ent perillosa per a qualsevol persona que realment hi confiï per a l’accessibil­itat”. Kristy Schmidt, directora de relacions públiques per a dispositiu­s i serveis d’Amazon, va dir a Motherboar­d per escrit que les qualificac­ions que apareixen en la filtració “són simplement inexactes” i va defensar les avançades qualitats tècniques i la seguretat d’Astro.c

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Montserrat Vilarrasa, de l’FCSD
LLIBERT TEIXIDÓ Montserrat Vilarrasa, de l’FCSD
 ?? AMAZON ?? Astro, el robot d’Amazon
AMAZON Astro, el robot d’Amazon

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain