La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els conflictes amb la paperassa, la quota i el batxillera­t, motius per desistir de l’FP

Un estudi del Consorci d’Educació dona pistes sobre la renúncia de 20.000 joves

- CARINA FARRERAS Barcelona

Les causes per les quals unes 20.000 persones que s’havien inscrit a formació profession­al (FP) van desistir a mig procés, tot i que encara podien lluitar per una plaça o, fins i tot, tenint-la assignada, són molt variades, segons s’infereix d’un estudi elaborat pel Consorci d’Educació de Barcelona sobre la ciutat.

Entre el juliol i el setembre van desaparèix­er 3.000 estudiants potencials a Barcelona, la meitat dels quals amb plaça assignada.

En total aspiraven a una plaça 10.268 i en van obtenir 7.206. El Consorci va fer una enquesta a l’estiu a prop d’un miler que optaven a grau mitjà. Un 25% van assenyalar que no s’havien matriculat per error.

El procedimen­t és complex. Requereix una preinscrip­ció al maig, amb 10 opcions en què cal triar cicle, centre i torn. Si la plaça és adjudicada, hi ha unes dates acordades per matricular-se passades les quals es perd aquesta plaça. No és estrany que hi hagi alumnes que confonguin assignació amb possessió de la plaça i després descobreix­in que s’havicost en de matricular.

Si hi ha un error administra­tiu, com va passar al juny, amb les notes que no van aparèixer en alguns expedients, s’ha de recórrer a temps al període d’al·legacions. El procés és complex i confús per als estudiants en general, alguns estan acompanyat­s pels centres educatius o les famílies, però d’altres s’hi enfronten ells sols.

Ara que s’ha acabat la convocatòr­ia extraordin­ària continuen quedant places vacants en tots els cicles, però els nois no saben on han d’anar, qui els en pot informar (l’Ajuntament? les escoles?, el Síndic?) i truquen dia a dia, centre a centre, de la seva àrea d’influència.

Això explica part del desajust entre l’oferta i la demanda, malgrat l’esforç extraordin­ari dut a terme per les administra­cions aquest any. Als centres de Barcelona ahir encara hi havia 600 places vacants, de tots els cicles, incloent-hi els d’auxiliar d’infermeria, amb 65 places. (vegeu Edubcn.cat). I 217 barcelonin­s encara consten sense plaça. A Catalunya encara hi ha 1.902 places de grau mitjà (i 2.029 superior).

El segon motiu, després de la dificultat amb la paperassa, és el de la formació. Un 20% no tenien diners a l’hora de formalitza­r la matrícula. En grau mitjà, a diferència del superior, en què el desemborsa­ment és de 360 euros, la quota és petita, voreja els 50 euros, però l’estudiant ha d’assumir la despesa dels EPI, els materials, instrument­s i eines que farà servir. Això, que en alguns cicles pot arribar als 200 euros, fa enrere els joves més desfavorit­s. També els menys convençuts.

D’altra banda, hi ha raons atribuïble­s a l’estudiant. Un 30% dels que van deixar el procés a mitges ho va fer: perquè no els anava bé l’horari (el torn de tarda és poc popular), no els agrada el que han triat, consideren que el centre és lluny o han canviat d’idea i ja no volen seguir un cicle.

Finalment, un 10% hi van renunciar perquè estaven treballant. En aquest grup són bàsicament

A Barcelona hi havia ahir 600 vacants de tots els cicles, amb 65 places d’auxiliar d’infermeria

els aspirants de més edat, que han irromput aquest any com mai (un 25% de la demanda té més de 20 anys) triant l’opció dels cicles, pel títol reglat, en comptes d’altres formacions.

Acabat el mes de setembre el Consorci va analitzar les causes per les quals van desistir, en concret, els adolescent­s que havien acabat l’ESO. Ha estat un any de demanda excepciona­l per part dels que van finalitzar els obligatori­s, amb un increment d’un 31% respecte a l’any anterior. Dels tres milers que no han arribat a la convocatòr­ia extraordin­ària, un 42% tenien entre 15 i 17 anys i un 21% entre 18 i 19 anys.

El principal motiu de desistimen­t, la meitat de la mostra, ha estat l’elecció del batxillera­t, ja fos una possible opció o una derivada de la falta de places (un 26% del total), la repetició de curs (17%) i els ensenyamen­ts artístics (3%).

Un de cada deu no es va poder pagar la matrícula. La resta no estan interessat­s en el cicle triat i una minoria (5%) se’n va per treballar.c

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Tres de cada deu adolescent­s que s’havien preinscrit en un cicle han acabat a batxillera­t
MANÉ ESPINOSA Tres de cada deu adolescent­s que s’havien preinscrit en un cicle han acabat a batxillera­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain