La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un tron per a Caterina Albert

Un espectacle de Carme Portaceli basat en Víctor Català va obrir la temporada del TNC

- JUAN CARLOS OLIVARES Barcelona

Anit va quedar inaugurada la cinquena època del Teatre Nacional de Catalunya i la primera temporada de la direcció artística de Carme Portaceli. La sala Gran, amb l’atmosfera de les grans ocasions però amb aquell estil tan barceloní de restar solemnitat als rituals burgesos, tot i que entre els convidats il·lustres hi hagi el president de la Generalita­t, Pere Aragonès. Una directora d’escena de llarga trajectòri­a, al capdavant del TNC; i una consellera (Natàlia Garriga), al capdavant de Cultura. Per bé que amb lentitud, el món sembla que ha canviat des que el 1997 la sala Gran es va encendre amb l’estrena de L’auca del senyor Esteve. I no només per la il·luminació. Convocatòr­ia aquesta vegada sense la sordina amb què fa dues setmanes es va obrir la sala Petita amb Running for Democracy.

Una nit en què Portaceli assumeix un doble protagonis­me i responsabi­litat, ja que també signa la posada en escena de La Víctor C. Un poemari dramàtic –sense por de les incursions simbòlique­s– per il·lustrar la vida i obra de Caterina Albert i Paradís que Paco Azorín ha col·locat en un cub obert protegit per dues parets mòbils que evoquen una instal·lació de Frederic Amat o una explosió mural de Carles Santos. L’abstracció del seu jardí de l’Escala per instal·lar-hi el llit tron des del qual Víctor-Caterina (Rosa Renom) rep majestàtic­ament. Com la matrona aristocràt­ica d’una novel·la d’Edith Wharton. La recambra literària perquè hi passin amics i coneguts (Joan Maragall o Mario Cabré), ara entrevista­da per un periodista enamorat de les paraules o bé desfilant els seus personatge­s fins a acompanyar-la en els seus últims dies i hores. El dormitori per evocar alguns episodis claus en la seva trajectòri­a literària, com ara l’escàndol que va causar Infanticid­a i que Portaceli resol amb fina ironia paròdica, amb l’insigne jurat metamorfos­at en criatures antropomor­fes dignes d’Ernst o Magritte.

Ella mateixa convertida en personatge entre el pròleg i l’epíleg que narren amb ulls llunyans i propers la seva mort i funeral. Un muntatge que Anna Maria Ricart ha dramatitza­t a partir de Mosaics i tres volums dels contes recopilats a Tots els contes, i que Portaceli erigeix en una oberta reivindica­ció de la llibertat d’una dona que va trobar la seva pròpia habitació sense ocupar la de Virginia Woolf. Un espectacle que com a mínim serveix per redescobri­r una autora amb una capacitat inusitada per casar la bellesa de les paraules –moltes mortes, com els que les utilitzave­n– amb una absoluta inhibició a mostrar les ombres de l’ésser humà. També un cant implícit a l’amor a la seva obra. Amors callats –el fragment d’Ànimes mudes en aquest sentit és esplèndid i potser el moment cabdal de la funció–, violentats, incompreso­s, sempre abocats al fracàs.

Un espectacle que es comprèn més bé en conjunt que en les individual­itats, més bé en la idea motriu i força reivindica­tiva que pel que fa al descobrime­nt del potencial escènic.c

Redescobri­m una autora amb capacitat inusitada per casar la bellesa de les paraules amb les ombres de l’ésser humà

 ?? MAY ZIRCUS / TNC ?? Rosa Renom encapçala el repartimen­t de La Víctor C al TNC
MAY ZIRCUS / TNC Rosa Renom encapçala el repartimen­t de La Víctor C al TNC
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain