La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tornen l’avantguard­a i la psicodèlia amb el festival LEM

El cicle alternatiu de Gràcia Territori Sonor ofereix 17 concerts

- ESTEBAN LINÉS Barcelona

El festival LEM és una de les propostes més arrelades dins el que es podria denominar calendari musical barceloní alternatiu. Una cita amb un encomiable sentit de la independèn­cia i del criteri propi organitzat des de fa 26 anys per Gràcia Territori Sonor, i el seu subtítol és Encontre Internacio­nal de Músiques Experiment­als de Gràcia-Barcelona. En la presentaci­ó d’aquesta edició, Daniel Granados, en representa­ció municipal, va remarcar que es tracta d’un festival “de ciutat” i que “no és macro, afortunada­ment”.

Aquesta edició està articulada entorn de 17 concerts que s’oferiran en set espais de la capital catalana (recuperant la capella modernista del col·legi major Ramon Llull o el Centre Artesà Tradicionà­riuis), i formarà, segons els organitzad­ors, “una programaci­ó eclèctica”. Entre les diferents propostes de què es podrà gaudir a partir d’avui i fins al 30 d’octubre hi ha el jazz d’avantguard­a dels Black Flower (avui a les 22 h a l’esmentat col·legi major, situat a l’Escola Industrial), la psicodèlia del combo barceloní Lubianka, el doom metal de la banda Coure o Nu.A, que és el títol del nou espectacle de Núria Andorrà, guardonada aquest any amb el premi Alícia de l’Acadèmia Catalana de la Música.

De les propostes anteriors, els organitzad­ors –dirigits per Maria

Vadell– destaquen el treball dels Black Flower, que presentara­n l’àlbum Kala of the unspoken, inspirat en l’obra de H.P. Lovecraft i produït per Marc Parrot, i l’experiment­alisme que proposen els badalonins Coure, que comptaran amb vents per posar la seva particular banda sonora a la silent pel·lícula La passió de Joana d’Arc, filmada per Dreyer el 1928. No serà l’única incursió cinematogr­àfica del LEM, perquè el director britànic Mark Aitken presentarà a La Sedeta la seva pel·lícula Neighbourh­ood of infinity, que va rodar a Barcelona l’any passat durant el confinamen­t i que comptarà amb la música en directe de Melisa Bertossi, Cristian Subirà i Pope.

En un àmbit sonorament més salvatge, caracterís­tica indispensa­ble del festival, es poden esmentar el projecte Esmolets, d’Eli Gras, Marina H. Asciutti i Lula Thomas, que reivindica el potencial de l’ofici de l’esmolet i les seves capacitats expressive­s. O el del sard Daniele Ledda, que portarà a Barcelona les seves Cordophoni­es, fabricades amb pianos desmuntats i reconstruï­ts per trobar noves sonoritats.c

 ?? LEM ?? La banda Coure posarà música a La passió de Joana d’Arc, de Carl Theodor Dreyer
LEM La banda Coure posarà música a La passió de Joana d’Arc, de Carl Theodor Dreyer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain