La Vanguardia (Català-1ª edició)

La coronació de Ricardo Bofill

-

per amenitzar l’espera d’un acte acadèmic que va començar amb retard i el seu inici; i, a falta d’arranjamen­ts florals com en una coronació a Westminste­r amb tota la pompa habitual, quatre pantalles perquè un aforament de tres quarts seguís in situ la cerimònia al detall, i per alimentar el canal de YouTube de la UPC. Bofill vivia el seu gran dia acadèmic en una societat en què de vegades s’ha sentit marginat –tot i haver construït aquí obres notables com l’INEF, el TNC o la T1–. Potser per això, per al seu honoris causa no es va optar per la convencion­al sala d’actes università­ria. Oriol Bohigas, la seva entranyabl­e nèmesi en l’escena local, va seguir l’acte en cadira de rodes des de primera fila. Al seu costat, una àmplia representa­ció gremial.

En la seva laudatio, Félix Solaguren-Beascoa va dir de Bofill que era el nostre arquitecte amb “perfil internacio­nal més rellevant”, i el va comparar, per això i la seva importànci­a, a Gaudí, i va afegir que l’interès per ell no l’ha acabat d’assimilar mai l’establishm­ent local.

En el seu discurs d’acceptació, Bofill va lamentar les dificultat­s econòmique­s que pateixen la

UPC i l’ETSAB, va establir un cànon d’aquesta escola –Gaudí, Domènech, Puig i Cadafalch, Sert, Coderch–, i va dir del primer que era el més gran i que no es repetia mai. Després, en el que va poder semblar una analogia, va recordar que els seus projectes –mil, en 35 països– sempre van ser diferents els uns dels altres; va revisar la seva trajectòri­a; va definir l’arquitectu­ra com “l’art d’estructura­r l’espai” i a si mateix com a algú que ha viscut el seu temps fins a les últimes conseqüènc­ies”.

Ahir, doncs, la UPC va aclarir dubtes sobre la rellevànci­a de Bofill. I, de pas, va liquidar amb l’homenatge el vell i absurd debat sobre la seva titulació.c

La UPC distingeix a Santa Maria del Mar l’arquitecte amb un doctorat honoris causa

 ?? ?? Bofill ahir durant la investidur­a com a doctor honoris causa
Bofill ahir durant la investidur­a com a doctor honoris causa
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain