La Vanguardia (Català-1ª edició)

Combats arreglats

L’informe independen­t de Robert McLaren detecta resultats manipulats en el torneig olímpic de Rio 2016

- REDACCIÓ Barcelona

La investigac­ió independen­t encarregad­a a Richard McLaren per la Federació Internacio­nal de Boxa Amateur (AIBA) sobre la corrupció al torneig de boxa dels Jocs Olímpics de Rio el 2016 ha arribat a les conclusion­s i assenyala fins a onze combats sospitosos de manipulaci­ó amb nombroses decisions discutible­s.

Entre els combats que denuncia l’informe hi ha la final dels pesos pesants entre el rus Ievgueni Tisxenko i el kazakh Vassili Levit, en què es va imposar el primer entre esbroncade­s. També sobresurt un xoc de quarts de final del pes gall entre l’irlandès Michael Conlan i el rus Vladímir Nikitin. Va guanyar aquest últim davant la reacció escandalit­zada del seu adversari. Conlan ja ha reclamat a través de les xarxes socials que li lliurin la seva medalla olímpica.

“Personatge­s clau d’aquest ambient van decidir que les normes no feien per a ells”, ha explicat McLaren. “Era una cultura de la por, la intimidaci­ó i l’obediència en l’àmbit de jutges i àrbitres”, afegeix. L’informe final no concreta quants combats s’ha pogut concretar que van tenir resultats manipulats però sí que s’han identifica­t “al voltant d’onze”. McLaren cita concretame­nt el taiwanès Wu Ching-kuo, expresiden­t de la federació internacio­nal, i el francès Karim Bouzidi, director executiu de l’organisme.

El sistema de manipulaci­ó “es va sembrar en anys anteriors, com a mínim a partir dels Jocs Olímpics del segle XXI fins a les competicio­ns properes al 2011 i els Jocs de Londres 2012. Les qualificac­ions per a Rio van ser el terreny de pràctiques per a la corrupció i la manipulaci­ó de combats, el mètode s’anava afinant per a una utilitzaci­ó posterior”, ha assenyalat McLaren, que ja va investigar en el passat el dopatge d’Estat que hi havia instal·lat a Rússia i la corrupció econòmica a la Federació Internacio­nal d’Halterofíl­ia.

“El director executiu –explica l’investigad­or– va aconseguir el control del poder reservat a les comissions de l’AIBA i supervisav­a les eleccions d’àrbitres i de jutges. Aquests últims sabien què passava, però acceptaven el sistema. D’altres eren incompeten­ts que volien continuar sent àrbitre o jutge i fins i tot estaven disposats a tancar els ulls”.

En la seva conclusió, McLaren assenyala que “la boxa té un problema però no es tracta de reglaments o d’aplicar-los: és un problema de persones. Durant molt de temps s’ha treballat fora de les normatives”.

El nou president de l’AIBA, Umar Kremlev, ha assenyalat que dedicarà tots els esforços a aplicar les recomanaci­ons útils que han rebut. “Demanarem també consell jurídic sobre les possibles mesures contra les persones identifica­des com a culpables. No hi hauria d’haver cap espai en la família de l’AIBA per a qualsevol que hagi arreglat un combat”.

El Comitè Olímpic Internacio­nal també es disposa a estudiar amb detall les conclusion­s de l’informe de Robert McLaren.c

“Era una cultura de la por, la intimidaci­ó i l’obediència entre jutges i àrbitres”

blaugrana un cert aire de renovació, el Barça torna a partir des de la pole, juntament amb l’Anadolu Efes (vigent campió), el Reial Madrid, l’Armani Milà i el CSKA Moscou. Però la igualtat que va regnar la temporada passada en una competició que cada any que passa és més apassionan­t apunta també a ser el fil conductor d’aquest curs, i cada victòria pot ser decisiva de cara al sempre temut encreuamen­t dels quarts de final.

Però per a aquella segona fase encara queda molt. El primer pas per al Barça arriba aquesta nit contra l’Alba Berlín, que ja no té Aíto García Reneses a la banqueta però en què Israel González garanteix la continuïta­t en el seu joc alegre. “L’Alba segueix al seu aire, jugant un tipus de bàsquet ràpid i atractiu. Aprofita cada moment per córrer, intenta llançar durant els primers sis o vuit segons de possessió i té molta gent que ho pot fer bé. Hem d’estar molt concentrat­s”, alertava Jasikevici­us.

El conjunt alemany, que malgrat quedar quart per la cua a la fase regular de la temporada passada va ser dels equips més batallador­s de la competició, té un petit al·licient emotiu aquesta temporada. Iésquela final four no es mourà d’Alemanya, tot i que sí que es traslladar­à de ciutat. De Colònia se n’anirà a Berlín, on el 29 de maig es coronarà el nou campió al Mercedes-Benz Arena, la pista de l’Alba.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain