La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un any abans de l’infern Els últims reptes del Manchester tràgicamen­t desaparegu­t a Munic

- XAVIER G. LUQUE L’ARENGA D’HELENIO HERRERA

El 6 de febrer del 1958 el rellotge es va aturar per sempre en la història del Manchester United. El desastre aeri de Munic, que va segar la vida de 23 persones. incloent-hi jugadors i personal tècnic del club, no s’oblida. Tornava de Belgrad i s’havia classifica­t per a semifinals de la Copa d’Europa. Però la història d’avui retrocedei­x uns mesos. Ens n’anem a l’edició anterior del torneig, quan aquells futboliste­s prometedor­s, els Busby Babes, es van enfrontar consecutiv­ament a l’Athletic Club de Ferdinand Daucik i al totpoderós Reial Madrid de Di Stéfano. Dues eliminatòr­ies per desgràcia irrepetibl­es.

Aquella segona Copa d’Europa encara mantenia defectes d’origen que s’anaven polint. Les eliminatòr­ies es jugaven sense data fixa, els sortejos es feien abans de saber tots els classifica­ts, els àrbitres es pactaven entre els contendent­s, de vegades fins i tot es concertava l’ordre de partits, i els desempats, que eren molt habituals, rarament es jugaven en camp neutral. Però l’èxit popular i econòmic de la nova competició ja era indiscutib­le. A més, per primer cop el campió anglès s’havia afegit a la festa: el temible Manchester United.

L’Athletic va haver de salvar uns vuitens de final llegendari­s: ni més ni menys que amb el Honved, l’equip que reunia els Puskas, Kocsis, Czibor... i que estava de gira per Europa mentre el seu país intentava deslliurar-se de la dominació soviètica. Dirigia aquell grup un eixerit negociador, Emil Österreich­er, i el preparava János Kalmar, tots dos també amb un llarg recorregut posterior a Espanya. Els hongaresos buscaven el màxim rendiment econòmic per negociar l’expatriaci­ó de les seves famílies. Per al partit d’exhibició que van jugar a Barcelona, una de les clàusules que va tancar Österreich­er consistia en la confecció d’un vestit de la indústria llanera vallesana per a cada jugador.

Va passar l’Athletic. 3-2 a San Mamés i un èpic 3-3 a Brussel·les (el Honved no podia trepitjar Hongria) en què l’àrbitre anglès no va arribar a temps i va xiular un de local, el porter hongarès es va retirar lesionat 17 minuts (no hi havia canvis) i Czibor es va situar sota els pals i va encaixar dos gols.

I encara va ser més heroica l’eliminatòr­ia entre l’Athletic i el Manchester, amb un 5-3 sota la neu a San Mamés i un clar 3-0 a Old Trafford el 6 de febrer del 1957. Just un any abans de la tragèdia. Quedava tot disposat per a la gran semifinal entre el Madrid i els anglesos.

El partit d’anada al Bernabeu es va jugar l’11 d’abril del 1957. Quan va arribar a Madrid l’àrbitre neerlandès va preguntar quanta gent s’hi esperava (era de pagament, un dijous feiner i a dos quarts de cinc de la tarda), i quan li van dir que 125.000 persones, va exclamar: “Quina barbaritat!”. La premsa espanyola (convidada pel Madrid amb tot pagat, s’explica que entrada a un club nocturn inclosa) i també la més destacada d’Europa va assistir al xoc. Fins i tot Helenio Herrera, aleshores entrenador del Sevilla, es va acreditar per enviar cròniques a França. El golejador Tommy Taylor va pronostica­r victòria o com a mínim un empat. Busby, rotund: “Som millors i passarem”. Va guanyar el Madrid 3-1.

La premsa sensaciona­lista anglesa no va filar prim. George Follows (Daily Herald) va titular “Assassinat a Madrid” i va assenyalar que es van cometre “tota mena de delictes, el Madrid va guanyar a còpia d’empentes, puntades de peu i agafades, haurien d’haver expulsat Di Stéfano...”. Al Daily Mirror, Archie Ledbrooke també denunciava l’agressió a Blanchflow­er. El capità Roger Byrne va avisar: “A Manchester no ens aturarà ni el mateix infern”.

No va ser així. Al partit de tornada, el 25 d’abril, es va registrar un empat a dos. L’únic incident el va protagonit­zar Di Stéfano les hores prèvies, quan va arrencar de les mans d’un nen el paper amb què esperava obtenir un autògraf i el va tirar a terra. Tenia 13 anys i es va fer famós. El Madrid va reaccionar i l’endemà li va lliurar una targeta oficial del club amb la dedicatòri­a de l’argentí. No fa gaire l’autògraf es va subhastar a Londres. La majoria dels esmentats, com ara Taylor i Byrne, com els dos periodiste­s, van perdre la vida en l’accident de Munic. L’autèntic infern.c

El 1957 els ‘Busby Babes’ es van enfrontar a l’Athletic i al gran Reial Madrid en dues eliminatòr­ies èpiques

 ?? MARTIN RICKETT - PA IMAGES / GETTY ?? El record als seus futboliste­s morts el 1958 és present a Old Trafford
MARTIN RICKETT - PA IMAGES / GETTY El record als seus futboliste­s morts el 1958 és present a Old Trafford
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain