La Vanguardia (Català-1ª edició)

La reforma energètica pot frenar la inversió en renovables, alerta S&P

L’electricit­at marca un nou màxim històric i avui es paga a 216 euros MWh

- PILAR BLÁZQUEZ Madrid

L’agència de qualificac­ió de risc S&P Rating ha publicat un informe en el qual analitza l’impacte del reial decret aprovat pel Govern espanyol per contenir l’impacte de l’escalada de preus de la llum. S’hi alerta que provoca insegureta­t jurídica i posa en risc les inversions necessàrie­s perquè Espanya compleixi a temps els ambiciosos objectius que ha definit en el Pla Nacional d’Energia i Clima, conegut com a Pniec.

“Creiem que, a llarg termini, aquesta intervenci­ó podria soscavar la confiança dels inversors i l’assignació de capital, que són fonamental­s per a l’èxit de l’ambiciós pla nacional d’energia i clima d’Espanya”, recull l’informe difós ahir.

La decisió del Govern espanyol de fer partícips les elèctrique­s del cost de la pujada del preu de la llum obligant-les a retornar part dels beneficis extraordin­aris que estan obtenint pels preus rècord del gas els suposarà una retallada de beneficis entre el 2021 i el 2022 de 3.200 milions d’euros.

Aquest impacte, segons S&P, no posa en risc el perfil creditici de les grans elèctrique­s espanyoles, sempre que la mesura no s’allargui més enllà de març del 2021, però sí que el menyscaba.

En definitiva, la mesura actua com un impost del 90% sobre els beneficis estimats de les companyies elèctrique­s si el preu del gas al comptat supera els 20 euros per MWh. El problema és que les grans companyies elèctrique­s –Iberdrola, Endesa, Naturgy i EDP– “ja han cobert gairebé tota la seva producció de càrrega base per al 2021 i 2022 a preus materialme­nt més baixos que als mercats al comptat, i això es tradueix en una pèrdua de benefila

cis”, exposa. Una conseqüènc­ia que pot veure’s agreujada si el Govern central aconseguei­x el suport parlamenta­ri per gravar també els beneficis estimats del CO2 no emès però inclòs en el preu de l’energia generada per actius nuclears, hidroelèct­rics i

eòlics instal·lats abans del 25 d’octubre del 2003.

Menys ingressos que suposen una rebaixa en la qualitat del seu crèdit i menys marge per al seu pla d’inversions en la transició energètica. Endesa serà l’empresa més perjudicad­a per seva major exposició al mercat espanyol, seguida d’Iberdrola, Naturgy i EDS.

A més de l’impacte en les grans elèctrique­s, la decisió d’intervenir el mercat en un moment de pic de preus també estableix un precedent d’insegureta­t jurídica que serà tingut en compte per la resta d’inversors, fins ara, interessat­s en els projectes renovables espanyols, segons S&P.

L’informe es va conèixer mentre el mercat majorista de la llum a Espanya tornava a marcar un altre màxim històric que deixa per a aquest divendres un preu mesurat del megawatt hora en una mitjana superior als 200 euros per primera vegada en la història. En concret, la llum es pagarà a una mitjana de 216 euros el MWh, amb un pic de 230 entre les 21 h i les 23 h.

Els analistes de S&P reconeixen la pressió social que ha empès el Govern espanyol a pren

dre aquestes mesures. “Considerem que la pressió social és relativame­nt alta, ja que les llars a Espanya estan gastant actualment una proporció molt més gran de la seva renda neta disponible en electricit­at que a la resta d’Europa (vegeu gràfic)”, asseguren.

El motiu és que “la renda disponible a Espanya és generalmen­t més baixa, mentre que la d’electricit­at en termes absoluts és més o menys semblant a la mitjana dels països europeus”, expliquen. Per això critiquen el component “polític” del paquet de mesures adoptat i retreuen que Espanya no hagi seguit la línia d’acció d’altres estats europeus que han enfocat les mesures en la fiscalitat i els ajuts als col·lectius més desfavorit­s.

S&P també qüestiona que Espanya indexi la tarifa dels consumidor­s al preu diari majorista, una metodologi­a única a Europa, que és la que ha provocat que l’impacte de la pujada hagi arribat amb anteriorit­at als consumidor­s espanyols.c

L’agència calcula l’impacte de la retallada de beneficis per a l’elèctrique­s en 3.200 milions d’euros

 ?? ?? Parc eòlic de les Colladetes al Perelló (Baix Ebre)
Parc eòlic de les Colladetes al Perelló (Baix Ebre)
 ?? MANÉ ESPINOSA ??
MANÉ ESPINOSA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain