La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’automoció critica la lentitud del Govern central amb els ajuts via Perte

Seat insisteix que Espanya ha de jugar un “paper clau en l’electrific­ació d’Europa”

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

El president de l’associació de fabricants d’automoció Anfac, José Vicente de los Mozos, es va mostrar ahir crític amb el Govern central pel fet de no engegar el programa d’ajuts al sector a través del Perte finançat amb fons europeus. “Encara no coneixem els detalls. Ens hem ofert a ajudar”, va lamentar De los Mozos. “Mentrestan­t, el temps va passant”, va afegir. El Perte és un projecte estratègic per a la recuperaci­ó i transforma­ció econòmica, que en el cas de l’automoció aspira a millorar la transforma­ció del sector cap a l’electrific­ació i el vehicle connectat que es va anunciar el mes de març passat.

Les paraules de De los Mozos en una trobada amb la premsa al Saló Automobile Barcelona 2021, que va començar ahir amb la inauguraci­ó del Rei, les va tornar a repetir en el seu discurs a la reunió que els fabricants d’automòbils van compartir amb el president del Govern central, Pedro Sánchez. De los Mozos va dir que el Perte “és una eina imprescind­ible, però és molt important la velocitat d’execució i l’agilitat en el desenvolup­ament perquè realment contribuei­xi a la recuperaci­ó i la transforma­ció de la indústria”.

El Perte de l’automoció va ser el primer projecte sectorial que va veure la llum. Dins d’aquest pla s’inclou la construcci­ó d’una gran planta de bateries en col·laboració amb el grup Volkswagen i Seat. Actualment s’està discutint encara la seva ubicació. Extremadur­a i Aragó són dues de les comunitats amb més opcions per allotjar la instal·lació, segons fonts coneixedor­es de les negociacio­ns.

Precisamen­t ahir, el president de Seat, Wayne Griffiths, va presentar en el marc del saló l’estratègia “Seat: Ofensiva elèctrica”, en la qual s’inclou l’esmentada gigafactor­ia a Espanya (la tercera del grup). “El nostre objectiu és adaptar les nostres plantes per fabricar vehicles elèctrics. Tenim la capacitat per fer un gir de 180 graus a la indústria”, va assenyalar Griffiths, que va aprofitar la presentaci­ó per demanar que “Espanya jugui un paper clau en l’electrific­ació d’Europa. Per fer-ho cal accelerar la demanda amb el Moves III i amb més infraestru­ctura de recàrrega”.

Griffiths va participar també

Pedro Sánchez anuncia un pla de 50 milions per renovar flotes a l’Automobile Barcelona

en la reunió amb el president del Govern central en el marc del saló a la Fira de Barcelona, en què Sánchez es va comprometr­e a dur a terme un seguit de noves mesures en suport del sector, com l’aprovació i posada en marxa d’un òrgan de seguiment i governança. L’objectiu d’aquest òrgan és coordinar i monitorar el desplegame­nt d’infraestru­ctures de recàrrega elèctrica a Espanya. El president de l’Executiu va anunciar també un pla d’impuls a l’electrific­ació per a flotes de grans empreses amb una dotació de 50 milions d’euros.

A la trobada va destacar també la presència dels directius de Nissan, que van presentar al saló l’estratègia d’electrific­ació del grup. El conseller director general de Nissan Iberia, Bruno Mattucci, va admetre ahir que el procés de negociació i tancament de les plantes catalanes ha generat un impacte negatiu en les vendes de la marca a Catalunya.c

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El Rei i el president del Govern central van visitar l’estand de Seat a l’Automobile Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ El Rei i el president del Govern central van visitar l’estand de Seat a l’Automobile Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain