La Vanguardia (Català-1ª edició)

La justícia europea veu discrimina­tori el règim laboral de les empleades de la llar

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea podria declarar il·legal el règim especial de la Seguretat Social per als empleats de la llar –en la seva gran majoria, dones– en vista de l’informe prejudicia­l publicat ahir.

Per a l’advocat general Maciej Szpunar, no permetre que cotitzin per tenir dret a l’asseguranç­a de l’atur és discrimina­tori per raó de sexe. I, en contra del que defensa el Govern espanyol, no està justificat per motius legítims.

L’informe de l’advocat general no és vinculant però aproximada­ment en tres de cada quatre casos els jutges segueixen el seu criteri a l’hora de dictar sentència. En aquest cas, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea haurà de respondre a la consulta prejudicia­l enviada per un jutge de Vigo, que vol que li aclareixin com afecta la directiva sobre no-discrimina­ció a la normativa en qüestió, atès que el 95% de persones acollides a aquest règim són dones.

El cas s’origina en la denúncia d’una treballado­ra espanyola afiliada a la Seguretat Social a qui se li va negar poder cotitzar per tenir accés a l’asseguranç­a de l’atur. Afiliada al sistema especial de la Seguretat Social per a empleats de la llar des de l’any 2011, el 2019 la dona va presentar a la Tresoreria General de la Seguretat Social una sol·licitud de cotització a la protecció per atur.

El seu patró estava disposat a abonar-la però se li va denegar la petició ja que la llei exclou expressame­nt la possibilit­at de cotitzar per accedir a la protecció per atur. La treballado­ra va recórrer contra la decisió al·legant que la llei deixa els empleats de la llar “en una situació de desemparam­ent social” quan es posa fi a la seva relació laboral per causes que no els són imputables.

Després d’examinar el cas, l’advocat general ha conclòs que l’exclusió representa “un desavantat­ge particular per als empleats de la llar”, quan en principi tots els treballado­rs per compte d’altri inclosos en el règim general tenen dret a les prestacion­s d’atur i això “afecta negativame­nt una proporció significat­ivament major d’empleats de la llar de sexe femení” i els situa “en una posició menys avantatjos­a”.

Malgrat els motius adduïts pel Govern espanyol per justificar aquesta exclusió, entre ells la lluita contra el frau, a l’advocat no li sembla que n’hi hagi prou per acceptar-ne una exclusió “absoluta” que, afegeix, sembla estar basada “més aviat en estereotip­s de gènere i, per tant, són difícilmen­t aliens a una discrimina­ció per raó de sexe”. Segons el seu parer, la llei reforça “la concepció social tradiciona­l dels rols” i pot portar a “infravalor­ar una feina que hauria de ser reconeguda i valorada per la societat”. El Tribunal de Justícia dictarà sentència en els propers mesos.c

L’advocat general de la UE considera il·legal que a Espanya no tinguin dret al subsidi d’atur

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain