La Vanguardia (Català-1ª edició)

Petites revelacion­s

- Màrius Carol

Els manuals de les monarquies aconsellen que els reis no facin declaracio­ns, sinó que han de parlar pels seus discursos, que en les democràcie­s reben el nihil obstat dels governs. No diuen res dels reis emèrits perquè, com li va explicar un dia a Joan Carles de Borbó, la degana dels caps coronats, la reina Elisabet II, els monarques no abdiquen, sinó que es moren al tron, oblidant que Eduard VIII ho va deixar tot quan li va dir vine Wallis Simpson. El rei emèrit ha concedit una llarga entrevista a la historiado­ra francesa Laurence Debray, que publica un llibre aquest mes sobre la seva figura, del qual Paris Match ofereix un avançament.

No dona grans exclusives, però resulta evident que té interès saber què pensa el rei de la situació en què es troba, a 6.000 quilòmetre­s de casa seva, sense poder tornar a Espanya després de 14 mesos situat en una illa pròxima a Abu Dhabi. Així, insisteix que li agradaria tornar (no aclareix qui l’hi impedeix), s’intueix que la relació amb el seu fill és pràcticame­nt inexistent (des de la Zarzuela neguen que no el felicités pel seu aniversari) i manifesta que alguns estan molt contents que marxés (però no especifica a qui es refereix).

Com s’aconseguei­x una exclusiva així? L’autora ja havia escrit una biografia molt elogiosa de Joan Carles de Borbó, personatge del qual tenia fins i tot un pòster al costat de les seves barbies quan era petita. Laurence és filla única de Régis Debray, el teòric de la revolució cubana, que es va apuntar a la guerrilla amb el Che Guevara abans de convertir-se en un intel·lectual al servei de François Mitterrand. La seva mare és Elizabeth Burgos, igualment compromesa amb l’esquerra revolucion­ària llatinoame­ricana. Ella sempre va pensar que la política li havia robat els pares i en comptes de llegir Marx es va aficionar a l’¡Hola! en l’adolescènc­ia. Va passar comptes amb els seus progenitor­s en un llibre titulat Filla de revolucion­aris.

Llegint Paris Match, on se subratlla que Felip VI ha hagut de matar el pare en nom dels interessos del tron, es té la sensació que ningú no sap com actuar amb l’emèrit mentre l’assetja la justícia. Un final de tragèdia per a qui havia estat mimat per la història.c

El rei emèrit insisteix que desitja tornar, però no aclareix què o qui l’hi impedeix

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain