La Vanguardia (Català-1ª edició)

Algèria prohibeix als avions militars francesos sobrevolar el seu territori

Tensió quan s’acosta el 60è aniversari de la independèn­cia del país nord-africà

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

La relació entre Algèria i França, sempre delicada, s’està complicant pocs mesos abans de commemorar-se el 60è aniversari de la independèn­cia del país nord-africà després d’una guerra de vuit anys. Sense avís previ, les autoritats algerianes van prohibir ahir que sobrevoles­sin el seu territori dos avions militars francesos que anaven cap al Sahel en el marc de l’operació antigihadi­sta Barkhan.

El veto als avions, que complica la logística francesa, és un pas més en l’escalada de desacords i incomprens­ions entre París i Alger durant les últimes setmanes.

Al règim algerià li van incomodar enormement uns comentaris recents del president francès, Emmanuel Macron, davant de joves descendent­s de protagonis­tes de la guerra d’Algèria. Macron, que de vegades parla amb una candidesa poc habitual per a un cap d’Estat, va retreure al “sistema politicomi­litar” en el poder a Alger haver “reescrit del tot una història oficial” que s’allunya de la veritat i que fomenta un discurs d’“odi a França”. Segons Macron, el règim algerià ha construït, per al seu propi interès, “una renda de la memòria”. El cap d’Estat francès va deplorar que a Algèria es presenti els francesos com els únics colonitzad­ors, i en canvi s’oblidi la colonitzac­ió otomana entre els segles XVI i XVIII.

A Alger no va agradar tampoc el que va dir Macron del presimigra­tòria dent Abdelmadji­d Tebboune, que, a parer seu, “està atrapat per un sistema molt dur”.

Les frases de Macron es van afegir a una altra mesura presa fa pocs dies per París. Es tracta de la reducció dràstica dels visats que es concedeixe­n a ciutadans algerians, marroquins i tunisians. La decisió es va aplicar com a resposta a la negativa d’aquests països a repatriar la majoria de nacionals que es troben en territori francès en situació migratòria irregular. Els acords preveuen que Algèria, el Marroc i Tunísia facilitin un salconduit a aquestes persones. A la pràctica es fa poc.

L’enduriment de la política francesa pot estar vinculada a la proximitat de les eleccions presidenci­als, l’abril del 2022. A Macron se’l sol acusar de massa tou en seguretat interior.

Més enllà d’aquestes tensions, que han provocat crides i convocatòr­ies d’ambaixador­s per les dues bandes, sura en l’ambient la difícil digestió de la història pel 60è aniversari dels acords d’Evian, el 18 de març. Macron promou una política de “reconcilia­ció de les memòries” i de recerca de la veritat, per incòmoda que sigui. Pensa que ell, per una qüestió generacion­al, està més en condicions de ferho que els seus predecesso­rs.

El règim algerià s’ofèn per unes reflexions de Macron sobre la manipulaci­ó de la història

En aquest context cal entendre el recent homenatge a l’Elisi als harkis, els algerians que van lluitar enquadrats en l’exèrcit francès i que van ser víctimes de salvatges represàlie­s al seu país després de la independèn­cia i de molt escassa solidarita­t, quan no traïció, per part de França.

La guerra d’Algèria, llarga i cruel, i la independèn­cia de després van ser traumes socials enormes. Els darrers esdevenime­nts mostren que les ferides continuen obertes i que serà molt difícil, seixanta anys després, trobar un to de consens per interpreta­r la història.c

 ?? KEYSTONE-FRANCE / GETTY ?? Tropes franceses surten d’Alger cap a França després de la firma dels acords d’Evian el 1962
KEYSTONE-FRANCE / GETTY Tropes franceses surten d’Alger cap a França després de la firma dels acords d’Evian el 1962

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain