La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els ‘Papers de Pandora’ revelen els tripijocs de més de 300 dirigents

L’abús de societats ‘offshore’ esquitxa el rei Abdal·lah, Blair, Babis, Putin, Piñera...

- REDACCIÓ Barcelona

Els tripijocs financers de 35 líders i ex caps d’Estat, de 330 alts càrrecs polítics de 91 països i de milers de personatge­s, com a Espanya Julio Iglesias, Shakira, Miguel Bosé o Pep Guardiola, han quedat al descobert en difondre’s la primera entrega dels anomenats Papers de Pandora.

Es tracta de la filtració d’11,9 milions d’arxius de 14 despatxos d’advocats especialit­zats en operacions en paradisos fiscals, documents monitoritz­ats per un consorci periodísti­c internacio­nal del qual a Espanya formen part El País i La Sexta.

Els documents exposen els mecanismes de les societats offshore que permeten, mitjançant un entramat de societats pantalles, eludir impostos. L’activitat de les offshore és legal, a condició –vet aquí el problema– que les seves activitats siguin declarades davant les autoritats fiscals del país del resident. La UE calcula que permeten eludir en impostos l’equivalent a un 10% del PIB europeu.

Als documents revisats hi apareixen 601 espanyols relacionat­s amb les societats i 751 firmes opaques vinculades amb persones o empreses domiciliad­es a Espanya. La majoria d’ells van recórrer a advocats del país o andorrans com a mitjancers per crear instrument­s opacs en paradisos fiscals i esquivar així la pressió impositiva.

Entre els primers noms coneguts a Espanya hi figuren els cantants Julio Iglesias, Miguel Bosé i Shakira, els entrenador­s Guardiola i Ancelotti i, en un altre capítol, Corinna Larsen, que tenia una societat offshore que, en cas de mort, seria heretada pels seus fills.

Els documents deixen en evidència els patrimonis desorbitat­s de nombrosos governants de tot el món i les incògnites sobre l’origen dels mateixos i la dimensió ètica de provar d’eludir impostos. Així, el rei Abdal·lah de Jordània té més de 30 companyies que li van permetre adquirir 15 propietats als EUA i el Regne Unit per valor de 81,8 milions d’euros des que va accedir al tron el 1999. Els advocats del monarca jordà argumenten que els diners correspone­n a la fortuna personal de la seva família i que és habitual, per raons de seguretat i discreció, recórrer a companyies offshore per a aquest tipus d’adquisicio­ns.

El matrimoni Blair, l’expremier Tony i Cherie, reputada advocada de la City, va deixar de pagar 365.000 euros en impostos quan van adquirir una mansió a l’exclusiu barri de Marylebone, a Londres, en comprar les societats pantalla que tenien l’edifici. La transacció es va ajustar a la legalitat però, com recordava ahir la BBC, participan­t en el consorci, “el senyor Tony Blair havia criticat els evasors fiscals”.

Els documents revelen adquisicio­ns a Mònaco de l’entorn del president rus Putin o com el primer ministre de Txèquia, Andrej Babis, en campanya electoral aquests dies, que no va declarar l’adquisició de dues mansions al sud de França, per valor de 15 milions d’euros, fetes a través de societats pantalla. El president d’Ucraïna, Volodymir Zelensky, va transferir una participac­ió en una companyia secreta offshore dies abans de presentar-se i guanyar les eleccions del 2019.

A Llatinoamè­rica són diversos els dirigents embolicats amb aquest tipus d’entramats financers per eludir impostos. aprofitant a més paradisos del continent com Panamà o les illes Verges. Destaquen en la llista l’expresiden­t xilè Sebastián Piñera i el seu homòleg dominicà, Luis Abinader, els expresiden­ts colombians Andrés Pastrana i César Gaviria o el peruà Pedro Pablo Kuczynski, segons informa el diari El País.

Quan van ser difosos els papers de Panamà, la primera d’una sèrie d’entregues encaminade­s a combatre els paradisos fiscals i activar un canvi de legislació, el president Barack Obama va posar el dit a la nafra, el 2016: “Aquest és el problema: que moltes d’aquestes coses són legals”.c

En aquests entramats també hi figuren personatge­s com Julio Iglesias, Bosé, Shakira o Guardiola

 ?? GABRIEL KUCHTA / GETTY ?? El primer ministre txec, Andrej Babis, a la dreta, en campanya electoral en un creuer fluvial a Brno l’1 d’octubre
GABRIEL KUCHTA / GETTY El primer ministre txec, Andrej Babis, a la dreta, en campanya electoral en un creuer fluvial a Brno l’1 d’octubre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain