La Vanguardia (Català-1ª edició)

Manifestac­ions contra Bolsonaro per tot el Brasil per la seva gestió de la pandèmia

- AGÈNCIES Rio de Janeiro

Amb les eleccions presidenci­als al Brasil d’aquí un any, desenes de milers de manifestan­ts se’n van anar dissabte a Rio de Janeiro, São Paulo i algunes altres ciutats del país per protestar contra el president Jair Bolsonaro i demanar que se’l jutgi políticame­nt per la manera com el seu govern ho ha gestionat tot en relació amb la pandèmia per la covid.

En molta més quantitat que els participan­ts a les marxes de suport al president del 7 de setembre, els que van anar a les manifestac­ions de dissabte van ser convocats per partits d’esquerra i alguns moviments sindicals vinculats al Partit dels Treballado­rs de l’expresiden­t Luiz Inácio Lula da Silva. De fet, s’espera que Da Silva sigui el principal rival de Bolsonaro a les eleccions presidenci­als del 2 d’octubre del 2022 .

La protesta de dissabte es va centrar en el rebuig al president pel seu mal control de la pandèmia. Bolsonaro, que continua sense estar vacunat i no acostuma a fer servir mascareta, ha subestimat la gravetat del virus i ha convocat multituds durant la pandèmia menysprean­t les recomanaci­ons bàsiques com ara el distanciam­ent o l’ús de la mascareta.

Al Brasil hi han mort 597.000 persones pel coronaviru­s en un país amb 212 milions d’habitants.

Els manifestan­ts també van protestar per l’augment de la inflació en béns de consum com ara els aliments i l’electricit­at. “És molt dolorós veure que la salut i l’educació s’estan destruint, i que hi ha molta gent amb fam per tot el país”, va dir a l’agència Ap Marilena Magnano, una jubilada de 75 anys. “Necessitem Bolsonaro fora del govern, el seu temps ha passat”, va concloure Magnano.

Els índexs d’aprovació del president han disminuït sense parar al llarg de l’any, però continua sent més popular que els presidents anteriors que van ser acusats d’actes il·lícits, com el cas recent de Dilma Rousseff del Partit dels Treballado­rs el 2016. S’han presentat més de 130 sol·licituds de judici polític des del començamen­t de l’Administra­ció de Bolsonaro, però el portaveu de la Cambra Baixa, Arthur Lira, i el seu predecesso­r s’han negat a obrir els procedimen­ts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain