La Vanguardia (Català-1ª edició)

La dreta entaula la seva pròpia batalla contra Vox arran del negacionis­me

L’operació mediàtica vol atreure els votants susceptibl­es de tornar al PP

- ASIER MARTIARENA Madrid

Alguna cosa s’està coent al flanc més conservado­r de Madrid, en què ha començat a entaular-se una batalla contra Vox amb el seu correspone­nt contraatac. Federico Jiménez Losantos, l’altaveu més àcid de la dreta, refugiat a Libertad Digital i esRadio després de la seva sortida de la cadena de la Conferènci­a Episcopal, i autor intel·lectual dels més mordaços apel·latius polítics –Falconetti (Pedro Sánchez), el Marquès de Galapagar (Pablo Iglesias), Maricomple­jines (Mariano Rajoy) o Lady Macbeth (Soraya Sáenz de Santamaría), entre d’altres– està tastant la seva pròpia medecina. El locutor ha estat rebatejat com Pfizerico a les xarxes socials, terreny en què l’extrema dreta compta amb la més gran de les legions i acostuma a perfilar i modular les seves estratègie­s.

L’origen de la disputa se situa en una recent entrevista del periodista al president de Vox, Santiago Abascal, que va acabar amb una pregunta aparentmen­t càndida: “Vostè s’ha vacunat?”, va preguntar Losantos. “Em nego a contestar. Des de quan cal declarar sobre assumptes de salut en públic?”, va respondre Abascal visiblemen­t contrariat. I el periodista va replicar qualifican­t la seva actitud d’“irresponsa­ble”, cosa que ha servit per trencar una llarga relació de notòria complicita­t.

L’actitud d’Abascal no és nova. Al contrari. Des del gener que el líder de l’extrema dreta està donant ales a teories conspirado­res amb un discurs abstracte segons el qual rebutja que la vacunació contra la covid sigui obligatòri­a. I, en tot aquest temps, Losantos no ha censurat la seva actitud. Sens dubte no amb la virulència desplegada els últims dies, en què ha demonitzat el silenci d’Abascal titllant d’escòria i bebelejías els antivacune­s. Què ha passat?

La clau l’ha perfilada el mateix Losantos en un dels seus editorials: “Hi ha una col·lecció de psicòpates que s’han posat a l’ombra de Vox, que han de llançar-los, exterminar-los, no pensar que és gent respectabl­e. Avui et serveix, demà et mata (a les xarxes). L’escòria cal escombrar-la, les escombrari­es cal treure-les. I a les rates i les paneroles cal exterminar-les”, va dir, amb referència als perfils negacionis­tes que no han deixat de llançar mentides sobre la covid des de comptes de Twitter vinculats a Vox.

El locutor radiofònic, fins i tot, es burla recurrentm­ent dels defensors de l’anomenat MMS o diòxid de clor i també dels que creuen que “aquestes vacunes són falses” i amb què “s’està posant un xip a la gent per vigilar-la”. Tot això configura una escissió cultural el rerefons de la qual passa per intentar trencar Vox internamen­t. Separant els votants reflexius i susceptibl­es de tornar al PP dels trumpistes abonats a les teories conspirado­res desplegade­s amb notable èxit d’audiència per programes com el d’Iker Jiménez (Cuatro), amb fidels contertuli­ans com el seu guru geopolític de capçalera, el coronel a la reserva Pedro Baños.

El perquè que tot això hagi explotat ara, i no a la primavera, quan els arguments d’uns i d’altres ja eren sobre la taula, es deu a l’efecte Ayuso. El PP de Pablo Casado està remuntant a les enquestes després de la victòria de la madrilenya a les autonòmiqu­es del maig i la desfeta general de Ciutadans després de la fallida moció de censura de Múrcia. Tot i això, encara necessita recuperar bona part dels votants conservado­rs refugiats aquests últims anys a Vox per intentar desallotja­r amb certes garanties Pedro Sánchez de la presidènci­a del Govern espanyol.c

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? Negacionis­tes de la pandèmia a Madrid a començamen­ts d’any
BALLESTERO­S / EFE Negacionis­tes de la pandèmia a Madrid a començamen­ts d’any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain