La Vanguardia (Català-1ª edició)

El favor de Casado a l’independen­tisme

- Isabel Garcia Pagan @igpagan / igarcia@lavanguard­ia.es

Si Isabel Díaz Ayuso renuncia, de moment, a competir pel lideratge del PP i es queda a la Comunitat de Madrid perquè “Madrid és Espanya”, a Pablo Casado només li queda recórrer a Catalunya per elevar l’aposta. Alimentar el conflicte català és l’estratègia més rendible del PP en unes eleccions generals. Burxa en les contradicc­ions internes del PSOE i l’“Espanya, Espanya, Espanya” sona com un “tanqueu files” a la dreta i més allà, encara que sigui a costa de jivaritzar els populars catalans.

Al Parlament les seves propostes ja reben el mateix tracte que les de Vox –el menyspreu– fins i tot quan es trenquen els blocs, entra en joc l’eix ideològic i torna la cançoneta de la sociovergè­ncia o el tripartit. Per primera vegada des del 2015 l’aritmètica parlamentà­ria catalana és variable malgrat la majoria independen­tista i el PSC aconseguei­x dividir els socis de Govern, però el que no tornen –i d’haver-n’hi n’hi va haver– són els pactes amb el PP.

Malgrat aquesta irrellevàn­cia, la batalla rellançada per Casado contra l’independen­tisme i amb Carles Puigdemont marcat com a peça de caça major té efectes sobre els tres pactes que gestiona ERC des del Palau de la Generalita­t.

Oriol Junqueras va deixar clar el 2019 que ni per activa ni per passiva facilitari­a un govern de la ultradreta, i les vel·leïtats del PP amb el discurs de Vox s’han convertit en un comodí per al PSOE. Els republican­s van pactar amb Pedro Sánchez la seva investidur­a i els seus primers pressupost­os a canvi de la reactivaci­ó de la taula de diàleg entre governs. Ara, sense alternativ­a i amb el PP amenaçant a les enquestes, el preu dels vots d’ERC tendeix a la baixa. No es pot anar de farol.

Els socialiste­s volen tancar a l’esprint un pacte de pressupost­os amb ERC, però Pere Aragonès sap que així que el sí estigui

Els pactes creuats que alimenta ERC –PSOE, Junts i la CUP– són de digestió pesada, però el discurs de Casado de mà dura amb Catalunya serveix d’amalgama per a l’independen­tisme i, a curt termini, pot donar aire a Sánchez

lligat la taula de diàleg corre el risc d’entrar en guaret i brotarà la profecia autocomple­rta de Junts. Així doncs, el president necessita èxits pressupost­aris tangibles que vagin més enllà de la foto de Gabriel Rufián exhibint al Congrés la clau de la legislatur­a.

Avui l’execució de la inversió prevista a Catalunya és la més baixa d’entre les comunitats, i la llista de “pendent” no es redueix. El pla de les reunions bilaterals Estat-Generalita­t

aparca qualsevol formalitza­ció sobre noves transferèn­cies de competènci­es. La comissió mixta d’afers econòmics es va programar per al desembre i és allà on s’acorda la valoració dels traspassos de serveis de l’Estat a la Generalita­t.

En espera del següent pas republicà, Junts pretén intervenir en la negociació a Madrid alhora que desacredit­a la taula de diàleg. Després del debat de política generalels­postconver­gentsconsi­derenprova­t que la taula és “de partits” –només ERC, el PSC i els comuns hi van donar suport– i que catorze votacions diferencia­des sobre l’ampliació de l’aeroport, els Jocs Olímpics d’hivern o les línies d’alta tensió els “dibuixen com a partit”. Encara que aquest dibuix no acabi d’assenyalar un interlocut­or clar per a ERC quan esclata una crisi dins el Govern.

La competènci­a no cessa entre ERC i Junts però, per bé que la seva aliança és de convivènci­a complexa, és l’acord ERCCUP el que condiciona la legislatur­a establint terminis i compromete­nt els nous pressupost­os. Després de l’intent fallit dels anticapita­listes de posar data a un nou referèndum, a ERC i Junts sembla que n’estan tips. Els republican­s s’aferren a la literalita­t del pacte amb la CUP, que entona el seu particular “tenim pressa”. “Som en un nivell correcte de compliment”, respon Aragonès, al·lèrgic al soroll i sense possibilit­at legal de poder tornar a passar per les urnes fins al febrer a la recerca d’un escenari més còmode.

A Junts, amb Jaume Giró pilotant la negociació pressupost­ària, s’afirma que els perdedors del debat són la taula de diàleg i la CUP: “S’han acabat les bromes”. La CUP va llençar Artur Mas a la paperera de la història i va dir que no a Jordi Turull en un debat d’investidur­a la vigília de ser empresonat: “Ara liquidaran la legislatur­a del 52%?”, pregunten.

En cinc mesos, els pactes creuats que alimenta ERC –PSOE, Junts i la CUP– han demostrat ser de digestió pesada, però el discurs de Casado de mà dura amb Catalunya serveix d’amalgama per a l’independen­tisme, apuntala la majoria de la investidur­a al Congrés i, a curt termini, pot donar aire a Sánchez.

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? El president Pere Aragonès al seu escó al Parlament de Catalunya
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE El president Pere Aragonès al seu escó al Parlament de Catalunya
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain