La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’independen­tisme rememora el 3-O

Una marxa de 3.000 persones a Barcelona culmina els actes de celebració del referèndum de l’1-O

- JULIO HURTADO Barcelona

Els actes que durant el cap de setmana s’han celebrat per tot Catalunya per recordar el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 van culminar ahir amb la marxa organitzad­a per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i la Plataforma 3-O per commemorar el quart aniversari de la vaga general –anomenada, llavors, aturada de país– convocada després de les càrregues policials als centres de votació que van marcar aquells dies.

Sota el lema “Tombem el règim. Lluitem i guanyem la independèn­cia. Pels drets socials i polítics, per l’autodeterm­inació i contra la repressió”, unes 3.000 persones, segons el càlcul de la Guàrdia Urbana, es van concentrar ahir al migdia al centre de Barcelona per reviure l’esperit d’aquell octubre, en què va tenir lloc, segons va destacar un dels oradors, “l’acte de desobedièn­cia civil més massiu que hi ha hagut a Europa les últimes dècades”.

El centenar d’organitzac­ions integrades a la Plataforma 3-O –entre les quals CGT, CNT, Co.bas, COS, Intersindi­cal CSC, IAC o Solidarita­t Obrera, que es van definir com a “sindicats alternatiu­s” davant els del “règim del 78”– van rebre el suport d’Òmnium Cultural i de polítics de Junts per Catalunya, com la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el vicepresid­ent de la Generalita­t, Jordi Puigneró, i els exconselle­rs Josep Rull, Jordi Turull i Damià Calvet, així com de Carles Riera, Eulàlia Reguant o Dolors Sabater, diputats de la CUP. “L’1-O ens vam autodeterm­inar i ho vam fer malgrat la violència que l’Estat espanyol va fer servir perquè això no fos possible”, va rememorar Borràs a l’inici de la marxa.

Els manifestan­ts van recórrer la Diagonal des de la plaça Francesc Macià fins al Cinc d’Oros, on en un escenari es van succeir durant una hora els discursos de diferents sindicalis­tes, que es van alternar amb els crits d’“independèn­cia”, “1 d’octubre, ni oblit ni perdó”, “fora el Borbó” o la vigília de declarar davant un jutge a Sardenya després de la seva inesperada detenció i posada en llibertat el 23 de setembre, “Puigdemont, el nostre president”, un dels lemes corejats amb més força.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va arremetre contra els partits “pactistes” de Catalunya, que només han aconseguit, segons va denunciar, “derrotes al llarg de la història del país”, i va afirmar que “la força de l’1-O” es va perdre per haver “esperat un diàleg i una negociació amb l’Estat que no es va donar” i que li va permetre a “guanyar temps per rearmarse i activar el 155”. “L’1-O i el 3-O van ser guanyadors perquè les forces de ruptura es van imposar a les de reforma”, va exclamar la líder de l’organitzac­ió independen­tista, que va lamentar que aquest procés no tingués continuïta­t i va cridar a “no tenir por mai més” i a “saber reconèixer les victòries”.

Dirigents de JxCat i de la CUP s’uneixen a la protesta convocada per l’ANC i la Plataforma 3-O

Per part d’Òmnium, el filòsof Xavier Antich va demanar de “no abandonar el llegat de l’1-O”, que va definir com “la conquesta de tot un poble”. “La repressió no ens va detenir ni ens detindrà. Ho tornarem a fer quan calgui”, va anunciar.

Al final de l’acte, dos membres “represalia­ts” de la Plataforma 3-O van llegir un manifest consensuat i van reclamar una “mobilitzac­ió popular continuada” per aconseguir “l’amnistia” i la fi “de la impunitat repressiva”. Com a comiat, la cançó Bella, ciao va sonar amb força per megafonia mentre els assistents s’anaven allunyant sota el fugisser sol tardoral.c

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? Capçalera de la manifestac­ió en record de la vaga general –o aturada de país– del 3 d’octubre del 2017
MARTA PÉREZ / EFE Capçalera de la manifestac­ió en record de la vaga general –o aturada de país– del 3 d’octubre del 2017

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain