La Vanguardia (Català-1ª edició)

El hàmster de Rodalies

- Jordi Basté

La primera entrevista que vaig fer a El Món a RAC1 va ser el dilluns 3 de setembre del 2007. El convidat era Joaquim Nadal, conseller de Política Territoria­l del govern de José Montilla. A la primera tertúlia hi havia Vicenç Villatoro, Màrius Carol, Fermí Puig i Jordi Bosch. El tema principal era el traspàs de Rodalies. Va pronostica­r el conseller que podria executar-se abans d’un any. Com tots els que vindrien.

Catorze anys després amb Màrius Carol a la tertúlia, ara amb Pablo Iglesias i Mònica Terribas, és probable que parlem avui sobre el traspàs de la gestió dels trens a Catalunya, una de les plagues d’Espanya que, pensem com pensem, continuem reclamant la majoria absoluta dels catalans.

De les pitjors sensacions que tens a la vida és arribar tard per culpa d’un embús. No tenim un semàfor verd per a cadascun de nosaltres, ni un

De les pitjors sensacions que tens a la vida és arribar tard per culpa d’un embús

guàrdia que ens deixi passar. Aquests darrers dies taxistes, companys o amics m’han comentat que els embussos aquest setembre han estat insuportab­les a les entrades i sortides de Barcelona. No prepandèmi­cs, sinó preolímpic­s (del 92).

Hi ha diversos motius segons els experts. El primer: el desig de retornar a la normalitat laboral prepandèmi­ca. Segon: els índexs de teletrebal­l han caigut en picat, molt més de l’esperat. Tercer, a la majoria d’usuaris del cotxe no li agrada la idea d’agafar el transport públic. Ja no s’ho creu. El temps es multiplica si pretens anar o tornar a la ciutat amb Rodalies, vas amb tren en posicions dantesques i els retards habituals t’impedeixen agendar res. És pitjor el remei que els embussos. Quart, durant la pandèmia l’Ajuntament de Barcelona va aprimar algunes entrades pensant que la gent es mentalitza­ria en la lluita contra la contaminac­ió. La bona intenció era evitar més cotxes. El resultat, catastròfi­c. Retencions multiplica­des, contaminac­ió elevada. I cinquè, aixecar peatges mostra que de vegades anar de franc surt car.

Portem sis anys amb la pitjor inversió relativa de tot Espanya i catorze des d’aquella entrevista amb Nadal prèvia a la gran manifestac­ió del “Som una nació i diem prou. Tenim el dret de decidir sobre les nostres infraestru­ctures”. Estem en el mateix punt. Traspassin Rodalies perquè, per les vies, està arribant un nou emprenyame­nt a l’estació catalana.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain