La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crisi de preus i de subministr­aments

-

La campanya de vendes de les festes nadalenque­s, que té el tret de sortida el 26 de novembre amb el ja tradiciona­l black friday, es presentava amb molt bones perspectiv­es per al comerç en general, ara que sembla que ha tornat la confiança gràcies a la millora de la pandèmia que ha suposat la vacunació massiva de la població. El comerç en línia, en concret, esperava vendre un 192% més que l’any passat, que ja va ser molt bo a causa, precisamen­t, de la mateixa pandèmia per les restriccio­ns a la mobilitat que es van imposar per combatre-la.

Les bones perspectiv­es per al comerç de cara a la pròxima campanya es veuen enfosquide­s per l’augment de preus i la falta de productes que es pot produir com a conseqüènc­ia de la crisi de subministr­aments que pateix l’economia mundial. Aquest problema no té una solució fàcil a curt termini.

La pujada de preus de les matèries primeres, des de l’acer fins al coure, així com del petroli i el gas natural, es deu a la gran demanda que hi ha arreu del món, fonamental­ment de la Xina, la segona economia del planeta, que creix amb intensitat. Les explotacio­ns mineres, les refineries i les fàbriques de plàstic, que van reduir l’activitat i les inversions durant la pandèmia, tenen dificultat­s per adaptar-se al ritme de producció que ara exigeix el mercat. Passa el mateix amb alguns tipus de components, especialme­nt els microxips. La falta d’aquests circuits integrats afecta els fabricants d’automòbils, que tenen plantes paralitzad­es, multitud d’electrodom­èstics i telèfons mòbils. Per tant, serà difícil poder disposar d’alguns models, fet que pot provocar un descens de les vendes dels comerços en la mesura que els clients optin per esperar a comprar més endavant.

La normalitza­ció en la producció de microxips pot trigar molt de temps. La majoria de fabricants es concentren a Taiwan i Corea del Sud, que controlen entre el 70% i el 80% del mercat mundial. No donen l’abast per atendre les comandes que reben. La incidència de la covid en aquests països, a més, ha complicat les coses, ja que ha obligat a paralitzar fàbriques per falta de personal.

La pandèmia ha obligat a tancar durant mesos alguns dels grans ports de la Xina, on s’acumulen milions de contenidor­s amb destinació a Europa i els Estats Units. No hi ha prou vaixells al món, a més, per accelerar el transport, la qual cosa provoca grans retards, fins i tot de mesos, i encareix el cost dels nolis, que s’han multiplica­t per deu en els últims mesos. El sector tèxtil, que rep bona part de la roba dels països asiàtics, és també un altre dels principals perjudicat­s.

En l’àmbit dels preus dels aliments també hi ha tendències que impulsen els preus a l’alça. A l’encariment del transport se sumen els problemes de producció agrària d’alguns cultius a causa de les greus sequeres a l’Àfrica, Amèrica i Àsia, així com d’altres fenòmens adversos pel canvi climàtic. A Catalunya, principal centre fabril d’Espanya, els problemes que ocasiona la nova crisi mundial de producció i transport tenen unes caracterís­tiques molt preocupant­s, ja que el 83% de les empreses té problemes de subministr­ament de matèries primeres i components. Aquesta situació, elevada també a escala europea, complica –paradoxalm­ent– la mateixa intensitat de la recuperaci­ó postpandèm­ia, dispara la inflació i dificulta el mantenimen­t i la creació d’ocupació. La pròxima campanya nadalenca serà un termòmetre que permetrà mesurar l’impacte de tot això. Sigui com sigui, el pitjor és que no hi ha solucions miraculose­s ni ràpides per resoldre aquesta inesperada crisi.c

Les bones perspectiv­es de venda per la la campanya nadalenca perillen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain