La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brutícia als carrers de Barcelona

-

En pocs mesos, segons va reconèixer en l’últim ple municipal Eloi Badia, regidor de Transició Ecològica, el Consistori ha rebut unes 65.000 queixes de veïns, lamentant la brutícia i l’estat d’abandoname­nt dels carrers de Barcelona. És normal que els veïns cursin aquest tipus de queixes, perquè desitgen que la seva ciutat es mantingui en les millors condicions possibles i perquè paguen impostos perquè així sigui. Però no ens sembla tan normal que la resposta de les autoritats, a més de reconèixer aquestes mancances, abundi en excuses poc consistent­s i ajorni fins a la primavera vinent, concretame­nt fins al març del 2022, quan entrarà en servei la nova contracta municipal de neteja, la resolució de les deficiènci­es denunciade­s. L’admissió de la incapacita­t per resoldre aquests problemes no és bona per a ningú. No ho és per als ciutadans, que senten defraudada una legítima aspiració. I no ho és per als qui regeixen l’Ajuntament, ja que estan admetent la seva inhabilita­t per gestionar la ciutat de la millor manera possible.

Els signes d’aquesta brutícia són nombrosos. Alguns són atribuïble­s a la ignorància, com per exemple els abocadors, amb muntanyes de bosses d’escombrari­es, que es formen en racons mig amagats de la ciutat. Altres, a la desídia, com aquells automòbils abandonats des de fa mesos, aquells xassissos de motos desproveït­s ja de molts dels seus components que romanen encadenats a un arbre, o aquelles males herbes que creixen a tot arreu. D’altres són atribuïble­s a l’abandoname­nt que corona algunes polítiques de l’Ajuntament, com els blocs New Jersey que perduren ocupant espais públics quan ja ha expirat l’ús per al qual van ser instal·lats. D’altres poden ser conseqüènc­ia de la suma dels anteriors, de la mera acumulació de brutícia, com són l’increment de les plagues de rates, xinxes o paneroles.

És veritat que la factura de la neteja és una de les més altes que ha de pagar la ciutat –300 milions d’euros, el 10% del pressupost municipal– i que els recursos públics són limitats. Però també ho és que els barcelonin­s ja van assenyalar a l’últim baròmetre municipal la brutícia com un dels cinc problemes locals més importants. I que els partits de l’oposició estan fent d’aquesta qüestió un cavall de batalla. L’Ajuntament no hauria, per tant, de parlar de solucions a mig any vista, ni admetre que els seus increments de personal han estat insuficien­ts. Ha d’aportar solucions per capgirar la situació immediatam­ent.c

L’Ajuntament ha d’actuar de seguida per resoldre aquest problema

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain