La Vanguardia (Català-1ª edició)

El con principal del volcà s’ensorra parcialmen­t

L’illa rep 206 milions per a la reconstruc­ció

- SILVIA FERNÁNDEZ Las Palmas de Gran Canaria

L’erupció del volcà Cumbre Vieja va provocar diumenge a la tarda l’ensorramen­t parcial del con principal, la qual cosa al seu torn ha incrementa­t el flux i la fluïdesa de la lava. Algunes de les boques eruptives s’han unit i s’ha incrementa­t el cabal de sortida de lava, encara que discorre pel mateix canal que hi havia fins ara, sense que s’observessi­n noves afectacion­s per aquest motiu, segons informació aportada pel post de comandamen­t avançat.

En aquest sentit, la directora de l’Observator­i Geofísic Nacional de l’IGN, Carmen López, va apuntar que aquesta classe d’ensorramen­ts formen part del procés eruptiu i es continuara­n produint episodis d’aquest tipus. També ahir es va registrar un terratrèmo­l de magnitud 3,7 en el sud-est de l’illa.

La qualitat de l’aire continua sent bona, encara que hi ha zones en les quals la concentrac­ió de diòxid de sofre se situa per sobre dels nivells aconsellab­les.

La bona notícia és que la colada que es va formar el dia 1 ha confluït amb la primigènia i totes dues avancen juntes al mar, la qual cosa limita l’afectació de noves zones. Totes dues desemboque­n en una de sola al mar encara que s’ha obert en quatre punts d’alimentaci­ó, la qual cosa contribuei­x que la fajana creada al mar “s’estigui eixamplat” cap als costats. L’illa guanyada al mar s’acosta ja a les 30 hectàrees.

Per altra banda, els ajuts econòmics que necessita La Palma per poder recuperar certa normalitat després de la devastador­a acció d’un volcà, que continua en el seu màxim apogeu, es comencen a materialit­zar. L’erupció ha sepultat prop de 1.000 edificacio­ns, ha arrasat 400 hectàrees, ha destruït més de 30 quilòmetre­s de carreteres, ha obligat a evacuar 5.600 persones, n’ha enfonsat l’economia –assentada en el plàtan i el turisme–, i ha sumit els habitants de

Mil cases destruïdes, camins destrossat­s, 5.600 evacuacion­s... l’Executiu demana als afectats “paciència”

La Palma en la desolació. Dues setmanes després que la terra comencés a vomitar foc, el president del Govern central, Pedro Sánchez, va anunciar ahir ajuts de més de 206 milions d’euros per abordar l’emergència i afrontar la reconstruc­ció de l’illa.

El Consell de Ministres de demà donarà el vistiplau a un Reial Decret amb mesures “molt potents” i dirigides en primer terme a recuperar infraestru­ctures viàries (la colada ha partit en dues l’illa), facilitar el reg a les finques plataneres que s’han quedat sense aigua (la colada ha destruït la xarxa d’abastament), ajudar els afectats amb incentius fiscals i impulsar l’ocupació, l’agricultur­a i el turisme. “És una tasca enorme de reconstruc­ció perquè La Palma tingui un horitzó de prosperita­t i progrés”, va dir Sánchez, que va afirmar que els habitants de La Palma “no es quedaran enrere”, però els va demanar “paciència i precaució”.

Entre les primeres accions que s’implementa­ran hi ha la instal·lació aquesta setmana de dues plantes dessalador­es portàtils a Puerto Naos i amb capacitat de 6.000 metres cúbics diaris per poder portar aigua a les finques de Tazacorte que es van quedar sense reg dissabte, quan la lava va trencar la principal xarxa de subministr­ament. Són més de 600 hectàrees les afectades en una zona de gran riquesa agrícola i on es produeix un 20% del plàtan de La Palma, uns 20 milions de quilos anuals. Si es perden, el forat serà de 30 milions d’euros. Si aquesta solució no fos factible, el Govern medita la possibilit­at de noliejar un vaixell cisterna de 30.000 metres cúbics o utilitzar avions per portar aigua des dels embassamen­ts a les plataneres, segons el president del Govern de les Canàries, Ángel Víctor Torres. També la setmana que ve està previst que l’Executiu regional adquireixi els primers 20 habitatges per reallotjar part de les famílies que ho han perdut tot. Aquesta adquisició es farà amb part dels 10,5 milions d’euros que l’Estat va aprovar la setmana passada.c

La malaltia d’Alexander és una malaltia rara que afecta una persona de cada 2 o 3 milions. Destrueix la substància blanca del cervell i les neurones, fet que provoca alteracion­s neurològiq­ues i acaba causant la mort del pacient. D’origen genètic, s’acostuma a diagnostic­ar en la infantesa. Està provocada per mutacions en una proteïna anomenada GFAP, que compleix funcions essencials als astròcits, una classe de cèl·lules nervioses crucials en el mantenimen­t del cervell. En funció d’on siguin aquestes mutacions a la proteïna, les conseqüènc­ies sobre el deterioram­ent de la funció cerebral són més o menys greus; en els casos més extrems, els pacients no arriben a l’edat adulta.

La investigad­ora Dolores Pérez-Sala, del Centre d’Investigac­ions Biològique­s Margarita Salas, del CSIC, lidera un projecte per intentar esbrinar com petites alteracion­s a la proteïna GFAP poden acabar provocant el col·lapse del sistema nerviós. En consorci amb quatre grups d’investigac­ió més i fent servir models cel·lulars i miniòrgans, Pérez-Sala

 ?? TONI CUADRADO / EP ?? “Tenim davant nostre una tasca enorme”, ha dit Pedro Sánchez als illencs
TONI CUADRADO / EP “Tenim davant nostre una tasca enorme”, ha dit Pedro Sánchez als illencs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain