La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Millor a la privada que sense plaça”

El procés de matriculac­ió d’FP, que s’allarga fins a finals de setembre, força a trobar altres solucions

- CARINA FARRERAS Barcelona

Diana López

Ainhoa Jiménez

El boom de la demanda de cicles formatius ha allunyat els alumnes amb pitjors notes de la possibilit­at d’estudiar aquest any. Tot i que l’administra­ció ha obert nombroses places de formació profession­al (FP) a tot Catalunya (les últimes, dilluns passat) i encara queden vacants (unes 3.000), moltes famílies no han volgut esperar a saber si hi ha plaça amb el curs començat.

La Diana es va matricular el juliol a la privada. En Sergi ha llançat la tovallola i s’ha posat a treballar. En Marc s’ha apuntat a un cicle diferent del que volia. D’altres han buscat una cadira a batxillera­t. També l’educació en línia ha crescut. En total, unes 20.000 persones van desistir a l’estiu, un fenomen que passa altres anys, però no amb xifres tan altes. Encara hi ha més d’un miler que no saben què faran, com la Carla. En canvi la Khaula va esperar i ha trobat plaça en el cicle que volia.

La incertesa des del juny ha estat insuportab­le. I si no entra? “El desgast ha estat enorme”, clama la mare d’en Sergi, alumne que volia entrar en un grau superior. “Trucar als centres, cada dos o tres dies, per veure si la llista d’espera corre; entrar en l’extraordin­ària i animar-lo ‘aquesta vegada entres’, després de córrer a portar de forma presencial els papers i tornar a trucar...”.

La informació sobre què queda lliure, on, quines possibilit­ats té la nota de l’expedient d’entrar no està informatit­zada com a la universita­t. A això s’hi afegeix el fet que amb les casuístiqu­es dels alumnes, l’orientació prèvia dels instituts i la falta de flexibilit­at (vull només aquest centre, aquest torn i aquest cicle).

El Departamen­t d’Educació ha vist que ja no pot esperar més la posada a punt de la maquinària de preinscrip­ció, les velles canonades de la qual s’han rebentat definitiva­ment aquest any per la pressió sobtada de la demanda.

El conseller Josep GonzàlezCa­mbray ha ordenat ja que es dissenyi un procedimen­t diferent, modern, més ràpid i fàcil per a les famílies. I avançat al calendari. També ha anunciat que canviarà els criteris d’assignació, prioritzan­t els que acaben l’ESO, davant els que treballen. La tercera tasca és la de l’orientació profession­al per permetre que els estudiants ampliïn les seves preferènci­es amb coneixemen­t sense risc d’abandoname­nt posterior. Finalment, ha començat a abordar amb els agents socials l’ajust de la demanda i les necessitat­s del mercat laboral.

L’estiu ha deixat darrere seu moltes vivències lamentable­s:

(23 anys). Vol estudiar Medicina o Infermeria, però parteix d’un grau mitjà d’atenció a persones en dependènci­a, activitat en què ha treballat els últims anys. També es va apuntar a un cicle d’hostaleria, que va abandonar. En la preinscrip­ció inicial del mes de maig es va decantar per auxiliar d’infermeria i per dos graus superiors sanitaris, a les localitats barcelonin­es de l’Hospitalet de Llobregat i Cornellà, de matins i tardes. “Quan vaig veure que no hi entrava em vaig angoixar”. Una amiga se’n va anar a la privada i la va amoïnar: “Ja queden poques places”. No s’ho va pensar. A l’agost va pagar els primers 500 euros, dels 3.000 que li costa. Finalitzat aquest any, intentarà entrar a un cicle superior.

(20 anys) Volia ser pediatra i per això va estudiar batxillera­t científic a la localitat de Vilafranca del Penedès. El juny del 2020, a dues matèries de titular-se (història i anglès) ho va deixar. Desanimada, molt abatuda, va tornar a repensar el seu futur. Va triar un cicle d’educació infantil, però quan va veure la situació familiar va ajornar els estudis un any i es va posar a treballar a un restaurant. Al programa d’acompanyam­ent Tresca, de Fundesplai, la van animar a continuar amb la seva formació. I al maig “va llançar” la sol·licitud: auxiliar d’infermeria. Començaria a poc a poc, fins a arribar a la universita­t. Va diversific­ar els centres, des del més proper de casa seva fins a ciutats on viuen familiars: Terrassa, Igualada, l’Hospitalet, Martorell... No va entrar en cap. Va tornar a desanimar-se i ja no es va presentar a la convocatòr­ia extraordin­ària. No es veu a l’FP en línia. Ara prefereix fer un curs que va fer la seva tieta de tres mesos que li donarà un títol no reglat. I el maig ja estarà a la cantonada.

Sergi

(20 anys) Volia estudiar el grau superior del cicle Imatge i so, preferible­ment, a l’EMAV. Es va apuntar també a l’institut La Mercè. En torn de matins perquè havia estudiat el grau mitjà en microinfor­màtica a la tarda i no volia repetir l’experiènci­a un altre cop. Tornar a casa seva, lluny des de qualsevol dels dos centres, quan tot ès fosc i ja és negra nit. En el segon intent, ja ho va triar tot, però quedaven tan poques places que no hi va entrar. “Els alumnes de batxillera­t tenen preferènci­a sobre els de grau mitjà, que només poden continuar un 20% de les classes perquè els reserven 2 de cada 10 places”, explica la seva mare. La majoria estan ocupades pel batxillera­t. Ni al juny ni al setembre ni a l’extraordin­ària. Finalment, li van trucar d’una empresa alimentàri­a. “Mama, deixaho, prefereixo treballar”. El seu germà acaba ara l’ESO i vol fer FP. “I tornem a començar”, es desconcert­a la mare.

 ?? MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING ?? Diana López al centre de Fundesplai del Prat de Llobregat, on ha continuat el programa d’acompanyam­ent Tresca
MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING Diana López al centre de Fundesplai del Prat de Llobregat, on ha continuat el programa d’acompanyam­ent Tresca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain